Bedrijfswaardering

Wat is je bedrijf waard?

Wat de gek ervoor geeft, hoor je dan weleens. Maar het is niet gek om daar eens goed voor te gaan zitten. Want de waarde van je bedrijf wordt door veel verschillende factoren bepaald. Ook is jouw bedrijf het andere niet en zijn er veel rekenmodellen en praktijkvoorbeelden. In de regel kijk je voor de waardebepaling naar de winst/cashflow die wordt gerealiseerd en wat de verwachting voor de toekomst is. Daarbij beoordeel je het risico op die geldstroom. Kan het minder of juist meer worden en hoe zeker zijn we daarvan? Die twee componenten beïnvloeden samen de waarde van je bedrijf.

Methodes voor
bedrijfswaardering

Om een bedrijf te waarderen, zijn er verschillende methodes. De meest gebruikte methode is de discounted cashflow (DCF-methode), een mathematische berekening van de toekomstige kasstromen. Daarbij draait het om de visie op de toekomstige winst van een bedrijf én een visie op het risicoprofiel van die onderneming. Hoe hoger de winstverwachtingen en hoe lager het risicoprofiel, hoe aantrekkelijker je bedrijf.


"In de praktijk kijken we vaak naar multiples "

In de praktijk kijken we vaak naar multiples. Daarbij wordt gekeken naar de gerealiseerde verkoopwaarde of beurswaarde van soortgelijke bedrijven in de markt ten opzichte van hun winstgevendheid. Maar het ene bedrijf is het andere niet. De ene onderneming zit bijvoorbeeld in een snelgroeiende branche, terwijl een andere opereert in een branche die erg afhankelijk is van de conjunctuur.

Met ons track record en kennis van de markt weten wij wat er voor een onderneming betaald wordt door kopende partijen. En wat er betaald wordt, hangt uiteindelijk samen met de visie op de toekomstige ontwikkeling van je bedrijf.

 

Om de waarde van jouw bedrijf te kunnen bepalen, is allereerst de meetwaarde EBITDA belangrijk, oftewel Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Deze berekening is gebaseerd op de winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen en geeft het cash genererend vermogen van je onderneming weer. Dit is daarmee dus een graadmeter voor de vitaliteit van je bedrijf. De uitkomst van de EBITDA wordt vermenigvuldigd met een ‘multiple’ die je als ondernemer met de investeerder overeenkomt.

Hoogste prijs of

de beste deal?

Er wordt ons natuurlijk continue gevraagd: wat denk je dat mijn bedrijf oplevert? Vanuit onze ervaring kunnen wij een richtlijn afgeven, gebaseerd op kerninformatie die wij daarvoor gebruiken. Soms geven ondernemers een bepaald richtbedrag aan dat ze willen realiseren bij de verkoop van hun bedrijf. Dat beoordelen en toetsen we en als dit realistisch is, gaan we er voor. In veel gevallen is de hoogste prijs bepalend, maar is dat altijd de beste deal?

Soms wil iemand gewoon met pensioen en het bedrijf verkopen voor een goede prijs. Maar niet iedere ondernemer vindt de maximale prijs het ultieme doel. Het is ook belangrijk om te kijken naar ‘Wat voor kopende partij is dit?’, ‘Wat gaan ze met mijn bedrijf doen?’ ‘Houden de medewerkers hun baan?’ En, wat meer technisch, ‘Hoe wordt een koop gestructureerd?’

Elke ondernemer heeft andere belangen. De ene persoon wil zijn gehele bedrijf verkopen, terwijl een ander alvast een stukje pensioen wil veiligstellen maar wel de energie en de tijd heeft om nog door te ondernemen. In dat geval wordt een deel verkocht en is de herinvestering net zo interessant. Dat soort structuren worden dan opportuun.

Wij vinden het belangrijk dat jij als verkoper goed snapt wat er gebeurt, dat je de implicaties en risico’s begrijpt en dat je weet waar je naar kijkt. Want er kan wel een hoog bedrag op de verkoopakte staan, maar als de investeerder uiteindelijk een hele boel structureert en zelf bijna niks inlegt, krijg je een heel ander beeld.

Andere m&a bedrijven adviseren vaak om voor het hoogste bedrag te gaan. Wat ons anders maakt, is dat we je in de best mogelijke positie brengen om een optimale keuze te maken. Wij zorgen ervoor dat je begrijpt wat dit voor jou, je visie en jouw bedrijf betekent en dat je echt achter je beslissing staat. Want dat is uiteindelijk de keuze die jij zelf maakt.

"Wij zorgen ervoor dat je begrijpt wat dit voor jou, je visie en jouw bedrijf betekent en dat je echt achter je beslissing staat."

 

Je hebt zo’n bedrijf als Hogenhouck gewoon kei- en keihard nodig

Erwin Liesting

Hotbath

 

Dat hele proces en de onderhandelingen hadden wij zelf nooit gekund.

René Koeken

Koninklijke Peitsman

 

Hogenhouck paste goed bij ons, geen bullshit maar gewoon recht op de man af.

Olaf van der Hoorn

Vellance

 

Het gaat ook om een stukje coaching, welke keuzes moet je gaan maken en wat betekent het voor jou.

Walter Hueber

Cammio

 

Ze zijn heel goed in het schetsen van de scenario’s die je kunt kiezen en wat dat betekent.

Marjolijn Mijer

Urban Gym Group

 

It was a very, very strategic role that they played.

Gian Carlo Coletta

ATG Europe

 

Met Hogenhouck doe je zo’n heel proces echt samen.

Peter Altevogt

Korton Group

Wat willen we voor je betekenen?

Hogenhouck is een ondernemend en onafhankelijk M&A-kantoor, waar je als opdrachtgever altijd op de eerste plaats staat. Elke ondernemer, elke onderneming en elke transactie is anders; vandaar ons credo ‘Business as unusual’. 

Als m&a specialist werken we aan levenswerken die met bloed, zweet en tranen zijn opgebouwd. Het is onze missie om de mensen achter deze prestaties verder te brengen, zowel zakelijk als persoonlijk. Dat is wat ons drijft en inspireert. Want onder de streep tellen voor ons niet alleen de cijfers.

Jij staat in alles centraal

Als opdrachtgever sta je in alles centraal. Het begeleiden van de verkoop van jouw onderneming, de koop van een bedrijf of het aantrekken van de juiste investeerder, betekent dat we je helpen bij de regie over jouw toekomst. Daarom vinden we het belangrijk om te weten hoe je het voor je ziet. We willen je leren kennen en begrijpen. Weten waar voor jou de balans ligt tussen je zakelijke afwegingen en je persoonlijke belangen.

Een aanpak die leidt tot resultaat

Wij richten ons vooral op de lange termijn. Je huurt ons niet in voor een snelle deal, maar om een goede stap te zetten. ‘Wat is nou die stap en wanneer en hoe moet je die gaan zetten?’ In het proces dat we aangaan, trekken we samen op als team. We vullen jouw kennis en ervaring aan met onze kennis van markten, marktspelers en onderhandelingen en kunnen bogen op een m&a track record van ruim 15 jaar. We gidsen je door de wereld achter de cijfers die je niet kent, waar iedereen iets van je wil en brengen je bij koop, verkoop en funding in de best mogelijke positie.

“Via de juiste figures krijgen we ook de juiste facts boven tafel.”

Hein Stoops
Over wat er in deze markt allemaal gebeurt, kunnen we hele boekenkasten vullen.
Gelukkig kun je het bijhouden met onze nieuwsbrief.

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.

Vul het formulier in en dan nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek.

info@hogenhouck.nl

Met dit inschrijfformulier kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief en uitgenodigd worden voor evenementen (Nederlandstalig).

Je kunt je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en evenementen. Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze privacyverklaring en het feit dat wij gebruik maken van Mailchimp. Wij zullen je gegevens niet doorverkopen of gebruiken voor andere doeleinden dan verzending van de nieuwsbrief en  gebruiksanalyses.