Due diligence

Weten wat je (ver)koopt.

Een due diligence onderzoek vindt plaats bij een bedrijfsovername en beoordeelt de geloofwaardigheid van een onderneming. In dit boekenonderzoek wordt zorgvuldig gekeken of de onderneming de koopprijs waard is en wat voor risico’s aan de voorgenomen overname van de onderneming zijn verbonden. Het due diligence onderzoek bestaat onder andere uit financiële, technische, fiscale, juridische en economische aspecten die een volledig overzicht geeft van alle gegevens en cijfers van een onderneming. Onderschat het due diligence proces niet.

Het aan- en verkoopproces
er zijn twee regels

In het koop- en verkoopproces zijn er twee regels. Als verkoopkant ben je verplicht om informatie zo goed mogelijk uit te dragen. En als koper ben je verplicht om onderzoek te doen naar al deze informatie.

Bij het begeleiden van een verkoopproces, stellen wij een Information Request List (IRL) op met daarop alle informatie die de koper van de verkopende partij zal willen zien. Hiermee zorgen we ervoor dat de informatie al voor een groot deel gereed is voordat de due diligence fase begint. Wij zorgen ervoor dat delen hiervan vertrouwelijk blijven (blacklinen), zetten de informatie in de juiste volgorde en plaatsen deze in een vault (virtuele dataroom) als de due diligence begint. Uiteindelijk is aan het einde van een due diligence proces, alle informatie in de dataroom ‘disclosed’ informatie. Dit betekent dat de koper in de toekomst niet kan terugkomen op alle informatie die disclosed is.

"Als verkoopkant ben je verplicht om informatie zo goed mogelijk uit te dragen. En als koper ben je verplicht om onderzoek te doen naar al deze informatie."

Vertegenwoordigen wij jou als kopende partij, dan leveren wij een lijst aan met informatie en bestanden die wij van de verkoper willen zien. Daarnaast schakelen we een externe gespecialiseerde partij in die het due diligence onderzoek uitvoert. Zij stellen daarbij hun eigen vragen en maken van al hun bevindingen een rapport. Dat nemen wij grondig met je door en overleggen alle belangrijke punten. Wij geven advies waar je op moet letten en wat er wel en niet goed uitziet. Zo begeleiden we je in het (ver)koopproces waarbij we altijd jouw belang voor ogen hebben. Als Hogenhouck m&a hebben we veel ervaring en weten we waarop we moeten letten. Als uit een due diligence blijkt dat het geen goede deal is voor jou, dan krijg je onze oprechte mening. Maar uiteraard ben jij altijd degene die de eindbeslissing neemt.

 

Hoe lang duurt een due diligence onderzoek?

Een gemiddeld proces duurt ongeveer twee maanden. Maar we zien ook dat dit geheel bedrijfsafhankelijk is. Als alle informatie goed op orde is en alle communicatie goed verloopt, zal een proces uiteraard sneller verlopen dan wanneer dit niet het geval is. Vanuit onze expertise en onze relatie zorgen wij er zoveel mogelijk voor dat het proces zo snel en goed mogelijk afgerond wordt.

Onze aanpak?

Wij ontzorgen je zoveel mogelijk in het due diligence proces, bijvoorbeeld bij het aanleveren van bestanden. Het vergt behoorlijk wat tijd om te zorgen dat vertrouwelijke informatie (zoals AVG en klantgegevens) worden geblacklined, dat alle informatie in de goede volgorde wordt gezet en in de virtuele dataroom wordt geplaatst. Wij bestuderen elk document grondig, zodat alleen de nodige informatie zichtbaar is voor de kopende kant.

Daarna volgt een intensief proces om alle informatie scherp te krijgen. Als ondernemer kun je worden overladen met vragen. Wij beoordelen deze, halen dubbele vragen eruit en beantwoorden de vragen waarvan de informatie al in de dataroom staat. Daarbij leggen we jou alleen de vragen voor waar wij geen informatie over hebben. Op die manier is het voor jou als ondernemer zo rustig mogelijk en kun je zoveel mogelijk doorgaan met je dagelijkse zaken. Onze aanpak scheelt je dus heel veel tijd.

Wat willen we voor je betekenen?

Hogenhouck is een ondernemend en onafhankelijk M&A-kantoor, waar jij als opdrachtgever altijd op de eerste plaats staat. Het is onze missie om ondernemers verder te brengen, zowel zakelijk als persoonlijk. Dat is wat ons drijft en inspireert. Want onder de streep tellen voor ons niet alleen de cijfers.

Wij zijn ondernemers, geen bankiers. We spreken jouw taal en hebben de juiste marktkennis in huis. We ontzorgen je zoveel mogelijk zodat je bezig kunt blijven met je eigen bedrijf en zo min mogelijk met het aankoop- of verkoopproces, want het is een tijdrovende zaak.

Wat ons onderscheidt, is dat wij beide partijen aan tafel begrijpen. We begeleiden immers de aan- én verkoop van bedrijven. Hierdoor brengen wij deals tot stand die werken voor jou, maar ook voor de ondernemer(s) aan de andere kant, want anders komt er ook geen deal tot stand.

“Via de juiste figures krijgen we ook de juiste facts boven tafel.”

Hein Stoops
Er gebeurt veel in de M&A markt.

Blijf op de hoogte en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Hiermee ga je akkoord met het ontvangen van marketingberichten van Hogenhouck m&a.

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.