Buy & build

Overnames als groeistrategie.

Een buy & build strategie kan een essentiële rol spelen bij de groeiambities van je bedrijf. Door het overnemen en integreren van aanvullende bedrijven kun je een grotere en meer competitieve onderneming creëren. Hiermee kun je meer synergie en een grotere efficiency realiseren die vaak niet haalbaar zijn voor de bedrijven afzonderlijk. Hogenhouck helpt ondernemers met een goed gedefinieerde buy & build strategie en het vinden van de perfecte match voor jouw groeiambities. Wil je weten wat een buy & build strategie kan toevoegen voor jou en je onderneming? Daarover gaan wij graag met jou het gesprek aan.

Wanneer is een buy & build strategie

het overwegen waard?

Voor je begint met het uitdenken van een buy & build strategie is het zinvol om vooraf een goed beeld te hebben van een aantal belangrijke zaken zoals de marktpositie van je onderneming, of er waardevolle overnamekandidaten zijn, hoe het staat met de financiële stabiliteit van je onderneming en de kwaliteit van je managementteam. Wij hebben een sterk trackrecord opgebouwd in het begeleiden van ondernemers met het bepalen van hun positie en een realistische buy & build strategie. Wij delen graag onze kennis en ervaring om jou te begeleiden bij een succesvolle buy & build strategie.

Wat is de meerwaarde van
buy & build?

Een buy & build strategie zal succesvol zijn als de waarde van het gecombineerde bedrijf meer is dan de waarde van de afzonderlijke bedrijven bij elkaar opgeteld; dit wordt in de M&A wereld vaak samengevat in de term “1 + 1 = 3”. De volgende aspecten zijn van belang om zo’n waardecreatie te realiseren:

Versnelde groei

Door het overnemen van andere bedrijven groeit de omzet van jouw bedrijf sneller dan organisch mogelijk is. Daarnaast zorgen andere voordelen voor mogelijkheden tot versnelde groei zoals de uitbreiding van je klantenbestand, mogelijkheden voor up- en cross-selling, een groter geografische bereik en opties voor product- en service diversificatie.

"Upselling, cross-selling en het creëren van schaalvoordelen kan de marge van ondernemingen aanzienlijk verbeteren."

Marge verbetering

Door het combineren van bedrijven kunnen schaalvoordelen worden gerealiseerd die de (winst)marge van je bedrijf aanzienlijk kunnen verbeteren. Misschien kun je volumekorting krijgen bij jouw belangrijkste leveranciers, heb je minder mensen nodig om de gewenste omzet te realiseren, zijn bepaalde functies efficiënter te gebruiken of kun je door de aankoop van nieuwe technologie efficiënter werken. Dit zijn allemaal voorbeelden van schaalvoordelen die jij met een buy & build strategie zou kunnen realiseren.

 

Multiple arbitrage

Als groter en meer gediversifieerd bedrijf wordt je onderneming veelal hoger gewaardeerd dan de kleinere overname kandidaten die je op het oog hebt. Dit wordt vaak uitgedrukt als zogeheten ‘multiple’ voor bedrijfswaardering. Na een overname, groeit de multiple van je overnamekandidaat naar het niveau van jouw onderneming. Het verschil tussen beide multiples en de daarmee toegenomen waardering van de overnamekandidaat wordt in de financiële wereld ‘multiple arbitrage’ genoemd

 

Multiple expansie

Door het effectueren van de buy & build strategie wordt je bedrijf groter en meer gediversifieerd. Het risicoprofiel van de onderneming daalt door bijvoorbeeld het grotere klantenbestand, de lagere afhankelijkheid van bepaalde medewerkers en de toegenomen kwaliteit van je product en diensten. Dit heeft een positieve invloed op de multiple die men bereid is voor je bedrijf te betalen ten opzichte van voor de buy & build; dit wordt ‘multiple expansie’ genoemd.

Een buy & build strategie 

weet waar je aan begint.

Heeft een buy & build strategie alleen maar voordelen? Natuurlijk is een buy & build traject niet uitsluitend rooskleurig, maar het biedt tal van mogelijkheden. Je moet er alleen wel goed over nadenken of het bij je past. Hoewel niet elke ondernemer de ambitie heeft om een groter bedrijf aan te sturen, is het belangrijk om te erkennen dat dit een logische stap kan zijn voor de groei van het bedrijf. Als ondernemer is het cruciaal om te kiezen wat het beste bij jou past en wat jou motiveert. 

Video afspelen

Waarom

private equity?

Een vorm van risicospreiding bij een buy & build traject is het samenwerken met een private equity partij. Hiermee spreid je het financiële risico en haal je kennis aan boord van een partij die al vaker met dit bijltje heeft gehakt. Private equity partijen kunnen jou helpen met het verder uitstippelen van je buy & build strategie, de overnames en de integratie van de overgenomen bedrijven. Voor het samenwerken met een private equity partij in de buy & build strategie zijn er twee hoofdcategorieën te onderscheiden:

Private equity platform

Private equity partijen zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe platform investeringen. Dit zijn ondernemingen met een sterk financieel profiel, een goed management en een leidende marktpositie. Als jij als ondernemer zelf de koers wilt bepalen en  een duidelijke visie hebt op hoe je een buy & build wilt vormgeven, heb jij waarschijnlijk de voorkeur om als platform te fungeren voor een verdere uitbouw van je bedrijf.

Private equity add-on

Een andere vorm van private equity betrekken in de buy & build strategie is het aansluiten bij een al bestaand platform. Hierbij kan je al direct synergie- en efficiëntie voordelen behalen met de andere bedrijven in de groep en lift je mee in de waardecreatie van het platform als geheel. In dit geval fungeert je bedrijf als add-on investering.

Wat willen we voor je betekenen?

Denk je dat een buy & build strategie interessant kan zijn voor de volgende stap voor jou en je bedrijf? Dan spreken wij graag daar met je over. Wij zijn een ondernemende en onafhankelijke M&A kantoor, waar je als opdrachtgever altijd op de eerste plaats staat. Het is onze missie om ondernemers die bouwen aan hun levenswerk verder te brengen, zowel zakelijk als persoonlijk.

We ontzorgen je zoveel mogelijk zodat je focus kunt houden op je bedrijf en de strategie en zo min mogelijk met de uitvoering van het buy & build proces. Wij hebben veel buy & build trajecten begeleid in uiteenlopende sectoren, voor verschillende typen ondernemers en ondernemingen. Met onze uitgebreide ervaring zijn wij jouw sparringpartner en kijken we samen hoe een buy & build strategie het beste bij je persoonlijke en zakelijke ambities past.

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.