Buy & build

Overnames als groeistrategie.

Een buy & build strategie kan een essentiële rol spelen bij de groeiambities van jouw bedrijf. Met buy & build maakt een onderneming de strategische keuze om te groeien door het overnemen van andere bedrijven. Hierin worden meerdere bedrijven samengevoegd. Dit kunnen directe concurrenten zijn, maar ook bedrijven uit verwante sectoren. Hogenhouck helpt ondernemers met een goed gedefinieerde buy & build strategie en overnameproces om de perfecte match te vinden bij de overname van een bedrijf. Wil je weten wat een buy & build strategie kan toevoegen voor jou en jouw onderneming? Daarover gaan wij graag met jou het gesprek aan.

Wat is de meerwaarde van
buy & build?

Een goed gedefinieerde buy & build strategie voor het overnemen van bedrijven is een belangrijke pijler in de groeistrategie van ondernemers. Door bedrijven over te nemen, kunnen ondernemers sneller hun marktaandeel vergroten met een breder productportfolio en een groter geografisch bereik. Door upselling, cross-selling en het creëren van schaalvoordelen kan de marge van ondernemingen aanzienlijk verbeteren. Daarnaast is het in huis halen van medewerkers met aanvullende kennis en expertise een belangrijke reden voor een buy & build strategie. Dit levert op de volgende punten meerwaarde op:

Een hogere winstgevendheid

Je neemt een bedrijf over, dus krijg je er direct omzet en winst bij. Deze meetmethode geeft een goede indicatie van de winstgevendheid en de waarde van een onderneming. Door een bedrijf over te nemen groeien de Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation (EBITDA) en de financieringsmogelijkheden.   

"Upselling, cross-selling en het creëren van schaalvoordelen kan de marge van ondernemingen aanzienlijk verbeteren."

Synergievoordelen

Er ontstaat meerwaarde als bedrijven hun krachten bundelen en organisch blijven doorgroeien. Schaalgrootte zorgt ervoor dat je inkoop- en verkoopkracht toeneemt, je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren en op kosten en overhead kunt besparen. 

 

Meerwaarde door een grotere omvang

Je onderneming stijgt in waarde zonder dat je daarvoor operationele verbeteringen hebt doorgevoerd. Hoe dat kan? Dit komt doordat waarderingen van bedrijven vaak afhankelijk zijn van de omvang van de onderneming. Een samengesteld groter bedrijf genereert meer winst en heeft een lager risicoprofiel. Doordat de omvang toeneemt, wordt het bedrijf aantrekkelijker voor investeerders die zich richten op bedrijven vanaf een bepaalde omvang tegen vaak een hogere waardering. Dit wordt ook wel ‘multiple expansion’ genoemd.

Ben je een add-on,

of een platform?

Private equity partijen zoeken voor hun buy & build strategie ondernemingen met een sterke financiële positie, het juiste management en een leidende marktpositie om te functioneren als hun eerste platformacquisitie. Vervolgens voegen ze meerdere add-on ondernemingen toe om de groei te versnellen en het platform verder uit te bouwen, waardoor de ondernemingen sneller hun volledige potentieel kunnen bereiken. Private equity partijen zijn bereid meer te betalen voor een platformacquisitie dan voor add-on acquisities.

"Private equity partijen zijn bereid om een hogere multiple te betalen voor een platformacquisitie"

Je hebt zo’n bedrijf als Hogenhouck gewoon kei- en keihard nodig.

Erwin Liesting

hotbath

 

Dat hele proces en de onderhandelingen hadden wij zelf nooit gekund.

René Koeken

Koninklijke Peitsman

 

Ik heb geen seconde het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond.

Erwin Liesting

Hotbath

 

Hogenhouck paste goed bij ons, geen bullshit maar gewoon recht op de man af.

Olaf van der Hoorn

Vellance

 

Het gaat ook om een stukje coaching, welke keuzes moet je gaan maken en wat betekent het voor jou.

Walter Hueber

Cammio

 

Ze zijn heel goed in het schetsen van de scenario’s die je kunt kiezen en wat dat betekent.

Marjolijn Mijer

Urban Gym Group

 

It was a very, very strategic role that they played.

Gian Carlo Coletta

ATG Europe

 

Met Hogenhouck doe je zo’n heel proces echt samen.

Peter Altevogt

Korton Group

Buy & build strategie,

de voordelen op een rijtje.

  • Het verhogen van de waarde van de eigen onderneming
  • Uitbreiding van het medewerkersbestand en de expertise
  • Realiseren van inkoopvoordelen door schaalgrootte
  • Spreiding in het klantenbestand
  • Verbreding van product- en dienstenportfolio
  • Verkleinen van het risicoprofiel

In wat voor type sectoren werkt buy & build goed?

Een buy & build strategie is een steeds vaker voorkomende stap in een ondernemersjourney. Er zijn een aantal karakteristieken voor markten waar een buy & build strategie van toegevoegde waarde kan zijn: 

  1. Er is sprake van een versnipperde markt, zoals de IT markt, met veel partijen met een waarde tussen de Euro 500.000 en Euro 1,5 miljoen.
  2. Er zijn voldoende geschikte en winstgevende bedrijven om te integreren. Het zit hem juist in een sneeuwbaleffect: hoe meer bedrijven je kunt toevoegen, hoe hoger de multiple van de totale onderneming en hoe relatief ‘goedkoper’ de partijen zijn die je erbij koopt.
  3. Er moeten voordelen kunnen worden behaald door het toevoegen van aanpalende diensten en expertises om een totaaloplossing te kunnen bieden voor klanten.  

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst is het goed om een analyse te maken van jouw bedrijf. Hoe sta je er financieel voor? Heb je voldoende financieringsruimte? Hoe hoog is je winstgevendheid en groei je zelf goed door? Ook kun je kijken naar een investeringspartner voor een buy & build strategie, vaak is dit een private equity partij. 

Samen met jou kijken we naar de juiste markt en niche voor je groeistrategie. We brengen de partijen in kaart, maken een selectie en gaan deze bedrijven benaderen. Dit doen we uiteraard uiterst zorgvuldig. Bij Hogenhouck zorgen we ervoor dat de deur van de ondernemer opengaat. Natuurlijk om kennis te maken, maar ook om de juiste (financiële) informatie te verzamelen en om de cultuur in kaart te brengen. Essentiële zaken om de juiste match te kunnen maken. Als die match er is, zorgen wij ervoor dat het hele M&A proces zorgvuldig wordt uitgevoerd.

Wat willen we voor je betekenen?

Denk je dat een buy & build strategie interessant is voor jou? Dan is het verstandig om dit met een expert te bespreken. Hogenhouck is een ondernemend en onafhankelijk m&a-kantoor, waar je als opdrachtgever altijd op de eerste plaats staat. Het is onze missie om ondernemers die bouwen aan hun levenswerk verder te brengen, zowel zakelijk als persoonlijk. 

We ontzorgen je zoveel mogelijk zodat je bezig kunt blijven met je eigen bedrijf en zo min mogelijk met dit buy & build proces, want het is een hele tijdrovende zaak. Wat ons onderscheidt, is dat wij beide partijen aan tafel begrijpen. We begeleiden immers de aan- én verkoop van bedrijven. Wij hebben veel buy & build trajecten begeleid voor uiteenlopende bedrijven. Met deze uitgebreide ervaring zijn wij jouw sparring partner en kijken we samen hoe een buy & build strategie bij jou past.   

“Via de juiste figures krijgen we ook de juiste facts boven tafel.”

Hein Stoops

Een buy & build strategie 

weet waar je aan begint.

Heeft een buy & build strategie alleen maar voordelen? Natuurlijk is een buy & build traject niet uitsluitend rooskleurig, maar het biedt tal van mogelijkheden. Je moet er alleen wel goed over nadenken of het bij je past. Terwijl je bedrijf groeit, ontstaat er een nieuwe vorm van management die juist kansen biedt. Hoewel niet elke ondernemer de ambitie heeft om een groter bedrijf aan te sturen, is het belangrijk om te erkennen dat dit een logische stap kan zijn voor de groei van het bedrijf. Als ondernemer is het cruciaal om te kiezen wat het beste bij jou past en wat jou motiveert.  

Veelal worden buy & build strategieën uitgevoerd met een professionele investeringspartner. Door een samenwerking met een investeerder te zoeken, spreid je de risico’s en haal je kennis aan boord van een partij die al vaker met dit bijltje heeft gehakt. De investeerder kan helpen met de overnames en het uitstippelen van de strategie, waardoor je zelf de focus kunt houden op je bedrijf en op de integratie.

Video afspelen

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.

Vul het formulier in en dan nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek.

info@hogenhouck.nl

Met dit inschrijfformulier kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief en uitgenodigd worden voor evenementen (Nederlandstalig).

Je kunt je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en evenementen. Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze privacyverklaring en het feit dat wij gebruik maken van Mailchimp. Wij zullen je gegevens niet doorverkopen of gebruiken voor andere doeleinden dan verzending van de nieuwsbrief en  gebruiksanalyses.