De historie van het Lange Voorhout 1   

Dat het mooie Lange Voorhout – waar ons huidige en ook ons nieuwe kantoor is gevestigd – een enorme historie kent, is natuurlijk niet onbekend. Maar dat er ook veel historie is met een bijzonder verhaal aan het Lange Voorhout 1, zal voor velen van jullie nog onbekend zijn.

Het begon allemaal rond 1900 toen Helene Kröller-Müller (van het nu welbekende Kröller-Müller Museum in Otterlo) van Rotterdam naar Den Haag verhuisde met haar gezin. Haar man, Anton Kröller, wilde zijn handels- en transportbedrijf uitbreiden en wist dat een sterke band met politici en diplomaten hiervoor zou gaan zorgen. Zijn hoofdkantoor vestigde hij dan ook in het pand aan het Lange Voorhout 3 en zijn zaken gingen voor de wind.

De passie van Helene Kröller-Müller

Zijn echtgenote Helene ontwikkelde in die tijd haar passie voor kunst, door cursussen kunstbeschouwing te volgen en door kunsthandels en veilingen te bezoeken. Met de opbrengsten van het succesvolle bedrijf kon Helene een enorme collectie aanleggen met werken van grote kunstenaars als Van Gogh, Picasso en Mondriaan. Het echtpaar kocht in 1913 het pand naast het hoofdkantoor van het handels- en transportbedrijf, het Lange Voorhout 1. Helene richtte dit vervolgens in als haar eerste museum voor haar groeiende kunstcollectie. Op maandagen en vrijdagen was deze te bezichtigen.

Op het Van Gogh Museum in Amsterdam na, heeft het Kröller-Müller museum de grootste verzameling Van Goghs ter wereld. Zonder Helene Kröller-Müller (1869-1939) waren de kunstverzameling en het museum er nooit gekomen.

Hier lees je meer over het bijzondere verhaal van Helene Kröller-Müller.

Van gogh lv1

Interesse?

We willen je graag leren kennen.