VanderSat, een toonaangevende leverancier van wereldwijde satellietdata en analytics, heeft een overeenkomst getekend voor de overname door de in de VS gevestigde branchegenoot Planet. Door de unieke data bij alle weersomstandigheden van Vandersat toe te voegen aan Planet’s wereldwijde monitoring met hoge cadans en hoge resolutie, zal de combinatie nog meer waarde kunnen bieden aan gebruikers in de landbouw, de overheid en verzekeringsmaatschappijen. Hogenhouck m&a adviseerde de aandeelhouders van VanderSat bij deze transactie.
De innovatieve producten van VanderSat helpen gebruikers het waterbeheer en de gezondheid van gewassen in belangrijke markten beter te meten en monitoren. Planet wil de technologieën en producten van VanderSat gaan gebruiken om vernieuwende oplossingen op de markt te brengen, waarbij commerciële en openbare satellietgegevens worden vertaald naar duidelijke en bruikbare informatie voor de industrie, non-profitorganisaties en overheden over de hele wereld.
Dagelijks gebruik van belangrijke data over de aarde
Vanaf de start door oprichter Richard de Jeu – die tot de top 0,1% van de meest geciteerde onderzoekers wereldwijd behoort – en mede-oprichters Robbert Mica en Thijs van Leeuwen, was het VanderSat’s ambitie om het observeren van de aarde op basis van satellietgegevens en -analyses uit de academische wereld te halen, en de data en analyses te laten gebruiken door boeren, verzekeraars, waterbeheerders, handelaren et cetera. VanderSat biedt een unieke en gepatenteerde technologie die waarnemingen mogelijk maakt zonder verstoring door wolken en duisternis.
VanderSat is nu een toonaangevende leverancier van wereldwijde ‘satellite-observed’ data, producten en diensten over land op aarde, met een speciale nadruk op water en gewassen. VanderSat geeft zijn klanten essentiële inzichten in bodem- en gewasomstandigheden door wiskundige expertise toe te passen op ruwe data van satellieten van NASA, ESA en JAXA.
De unieke algoritmen van VanderSat leveren dagelijkse, wereldwijde data met grote nauwkeurigheid, ongehinderd door veranderende bewolking en atmosferische omstandigheden. Dr. Thijs van Leeuwen, CEO van VanderSat: “VanderSat heeft als doel om in 2024 één miljard hectare land te bedienen. Door lid te worden van Planet zullen onze missie en impact drastisch worden versneld en samen willen we dit doel bereiken in 2022.”
Combinatie met Planet’s omvangrijke vloot satellieten
Planet is de toonaangevende leverancier van wereldwijde, dagelijkse satellietbeelden en geospatiale oplossingen. Planet heeft als missie om elke dag de wereld in beeld te brengen en verandering zichtbaar, toegankelijk en uitvoerbaar te maken. Planet – opgericht in 2010 door drie NASA-wetenschappers – ontwerpt, bouwt en exploiteert de grootste aardobservatievloot van beeldsatellieten en verzamelt meer dan 3 miljoen afbeeldingen per dag.
“We zijn verheugd om het VanderSat-team te verwelkomen bij Planet. We verwachten dat de analyses en branche-expertise van VanderSat, Planet zullen helpen om ‘up the stack’-oplossingen te bieden om de kloof te overbruggen van complexe ‘remote sensing’ wetenschap naar producten die verbeterde gegevens bieden aan het ecosysteem en onze klanten. En wanneer deze nieuwe gegevens worden gecombineerd met die van Planet, is de waarde veel groter dan de som der delen”, zegt Will Marshall, CEO en medeoprichter van Planet.
Het groeiverhaal van VanderSat
Hogenhouck m&a is betrokken geweest bij de groei van het bedrijf en heeft in 2017 en 2020 twee investeringsrondes geregeld. Mark van Beusekom, partner bij Hogenhouck m&a: “VanderSat is goed gepositioneerd met een zeer gespecialiseerd team en unieke algoritmen. Het bedrijf combineert een interessant en schaalbaar bedrijfsmodel met het vermogen om op wereldschaal echte impact te hebben. In Planet heeft VanderSat de ideale partner gevonden om verder op te schalen en de impact te vergroten.”
Iris van Weel, directeur bij Hogenhouck m&a, over deze transactie: “De beoogde notering van Planet aan de NYSE door middel van een SPAC zorgde voor strakke deadlines en extra lagen van complexiteit in het proces. Het was een enorm genoegen om met het team van VanderSat samen te werken, met hun voortdurende inzet en de professionaliteit van alle betrokken partijen die tot dit geweldige resultaat hebben geleid.”
Strakke deadlines door de beursgang met een SPAC
Planet wordt een beursgenoteerd bedrijf door een fusie met dMY Technology Group, Inc. IV (DMYQ), een ‘special purpose acquisition company’. Het gecombineerde bedrijf behoudt de naam Planet en wordt op NYSE vermeld onder het tickersymbool ‘PL’.
Volgens de overeenkomst zal Planet VanderSat verwerven voor ongeveer $ 28 miljoen, bestaande uit $ 18 miljoen in gewone aandelen van klasse A van Planet Labs PBC, gewaardeerd tegen een prijs per aandeel gelijk aan de slotkoers van gewone aandelen van klasse A van Planet Labs PBC op de NYSE op de laatste handelsdag voorafgaand aan de voltooiing van de overname van VanderSat, en daarnaast ongeveer $ 10 miljoen in contanten.
De VanderSat-transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 worden afgerond en is onderhevig aan de gebruikelijke afrondingsvoorwaarden, evenals de afronding van de fusies met dMY Technology Group, Inc. IV). VanderSat wordt de vierde acquisitie van Planet (BlackBridge ’15, Terra Bella ’17 en Boundless ’19). Planet is van plan te blijven kijken naar mogelijkheden om zijn product- en bedrijfsdoelstellingen te versnellen door middel van acquisities als natuurlijke consolidator in de markt voor aardobservaties.