Nieuws

Infotheek bouwt tijdens overnamepad op vertrouwde M&A adviseurs

Infotheek, een Europese aanbieder van hardware- en software producten, heeft haar ambitieuze groeiambities verder gestalte gegeven met de acquisitie van Centralpoint. Het is de tweede grote overname van de van origine Leidse onderneming in één maand tijd en alweer de vijfde acquisitie van 2017. Ook voor deze transactie deed Infotheek een beroep op haar vertrouwde M&A adviseurs.

Met het inlijven van Centralpoint, opgericht in 2001 en goed voor circa €120 miljoen aan omzet, groeien de inkomsten van Infotheek uit naar ruim €700 miljoen, waarmee het zich marktleider mag noemen in haar segment in de Benelux. In totaal telt Infotheek zo’n 900 werknemers, verdeeld over 14 landen*. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar complicaties worden niet verwacht. Infotheek neemt de aandelen over van venture-capitalinvesteerder Greenfield Capital Partners en de oprichter. “Met de overname trekken wij de lijn door die wij met onze aandeelhouder, Altor Equity Partners dat sinds vorig jaar in het bedrijf participeert, zijn gestart”, stelt Jordy Kool, CEO van Infotheek. Hij voegt toe: “Met de in huis gehaalde online kennis en ervaring bieden we ons gezamenlijke klantenbestand een bredere online toegang tot circulaire IT. Hierdoor bereiken wij een grotere doelgroep om de levensduur van nog meer IT-producten te verlengen. Samen vormen we een sterke toekomstbestendige speler op zowel de nationale als de Europese IT-markt.” 

Vertrouwde M&A-adviseurs
Net als bij diverse eerdere acquisitietrajecten van de afgelopen periode, heeft Infotheek bij de deal met Centralpoint opnieuw een beroep gedaan op drie bureaus, die zich inmiddels met recht ‘trusted advisors’ mogen noemen: M&A bureau Hogenhouck, het Haagse advocatenkantoor BarentsKrans en de belastingadviseurs van EY.

25 years of it

Rik Stikkelbroeck, Managing Partner en medeoprichter van Hogenhouck, zegt over de jarenlange samenwerking: “Het is voor ons een groot plezier om zo nauw met een opdrachtgever als Infotheek te kunnen samenwerken. Ondanks de overname van Infotheek door het Zweedse Altor Equity Partners in 2016, een proces dat wij eveneens hebben mogen begeleiden, is er relatief weinig veranderd. De dagelijkse leiding is onveranderd in handen van CEO Jordy Kool, het managementteam nagenoeg ongewijzigd.”

“Het is prachtig om te zien dat een relatie waarmee het eerste contact in de zomer van 2008 werd gelegd – Infotheek was destijds goed voor circa €52 miljoen omzet – zich anno 2017 heeft ontwikkeld in een internationale onderneming met ruim €700 miljoen omzet”, vervolgt Stikkelbroeck.

Volgend op de begeleiding door Hogenhouck van enkele management participaties (2008-2010) vond de eerste acquisitie plaats in 2013 (overname Condor Computers) waarna de overnames van Nimble IT (2014), 4Launch en Network2Day (2015), de verkoop aan Altor Equity Partners (2016) en de overnames van Added Dimension (UK), GHS, Core10 (Noorwegen), Scholten Awater en Centralpoint (2017) snel volgden. 

Stikkelbroeck licht verder toe: “In zekere zin kun je stellen dat Infotheek Group in de jaren gegroeid is om meerdere en vooral grotere overnames te doen. Bovenal interessant is te zien dat de overnames alle vanuit eigen kracht plaatsvonden. De eerste jaren betroffen het vooral strategische overnames om in bepaalde verticals te kunnen groeien (zoals de overname van Condor Computers gericht op Apple producten) en de overname van 4Launch (om versneld te kunnen groeien in de e-commerce). In latere jaren kwam daar extra marktaandeel bij, de overnames van Scholten Awater en Centralpoint.”

Jordy Kool - Infotheek

Consolidatietrend
De acquisitie van Centralpoint past in de consolidatietrend die de afgelopen jaren zichtbaar is op de Europese IT-markt. Uit onderzoek van KPMG bleek dat tussen 2015 en 2016 het aantal techdeals in Europa met 6% is toegenomen, van 7.052 in 2015 tot 7.453 in 2016. Nederland telde vorig jaar 74 techdeals, ten opzichte van 61 het jaar ervoor.

Een Europees voorbeeld was onder meer de overname begin 2017 van Microsoft CRM specialist Mindsunited door The IT Channel Company (TICC), onderdeel van Microsoft Dynamics specialist Quattro Business Solutions. En in ons land nam bijvoorbeeld Nederlandse automatiseerder SecureLink Zweedse branchegenoot Coresec over (2016), sloot NPQ (aanbieder van facility software oplossingen) zich aan bij Total Specific Solutions (2017) en nam ICT dienstverlener Centric hostingprovider Bitlibre over (2017).

Over hun eigen ambities in de markt is Infotheek CEO Jordy Kool helder. “Met de overname zetten wij de lijn voort die met onze aandeelhouder Altor is gestart”, zegt hij in de persverklaring over de overname van Centralpoint. Doel is om met Infotheek de grootste te worden in Europa en vanuit die positie mogelijk de stap te maken naar een ander continent. In 2016 riep Kool de ambitie te hebben om in 2020 rond de €1 miljard omzet te zitten, en die ambitie lijkt reëel. Hoewel eigenaar Altor eerder branchegenoot Dustin Group naar de beurs bracht, gaat hij er niet direct vanuit dat dat ook met Infotheek gaat gebeuren. “Een beursgang of een overname door een strateeg sluiten wij op lange termijn beiden niet uit. Maar op korte termijn is dit niet aan de orde”, aldus Kool.

Infotheek, Hogenhouck, BarentsKrants en EY

De aanhoudende groei van Infotheek zal Haags M&A bureau Hogenhouck in elk geval geen windeieren leggen, maar naast deze belangrijke transacties laat een analyse van Hogenhouck’s dealportefeuille in 2016 zien dat het kantoor veel breder actief is geweest. Gedurende dat jaar, volgens Stikkelbroeck het beste jaar” in de geschiedenis van het nog jonge bureau, was Hogenhouck betrokken bij welgeteld achttien transacties. Zo waren er naast de eerder genoemde deals in 2016 verder de acquisitie door Cornelis Vrolijk van Seafood Parlevliet (vis sector), de verkoop van Hot ITem (IT) aan de Hoge Dennen (BI/IT), en de acquisitie van TrainMore (een landelijk opererende fitnessketen).

De sleutel voor het succes ligt volgens de Hogenhouck Managing Partner in de aanpak die het bureau volgt bij het ondersteunen van deals: “Belangrijk bij het doen van overnames is het gezegde ‘je bent zo goed als jouw laatste wedstrijd’. In de praktijk betekent dit dat je de tijd dient te nemen voor het doen van acquisities, je de opdrachtgever en de target leert kennen. Opdrachtgevers zijn prima in staat om de business ratio’s in te kunnen schatten, onze rol daarin is onder andere het proces efficiënt, effectief, professioneel maar ook prettig te houden. Dit betekent duidelijk de verwachtingen naar betrokken partijen managen en bij twijfel simpelweg niet inhalen.”

Die aanpak lijkt tot op heden goed in de smaak te vallen bij de opdrachtgevers van Hogenhouck – 40% van de opdrachtgevers is terugkerend, “en dat spreekt wellicht boekdelen”, geeft Stikkelbroeck aan, die toevoegt: “Het grootste compliment in ons werk is de waardering die wij van onze relaties krijgen, dat geeft ons energie om mooie transacties te blijven realiseren.” Stikkelbroeck sluit af: “Wij verwachten dat de interesse voor overnames specifiek in de IT sector (waaronder hard- en software, managed services en managed hosting) nog 1 tot 2 jaar zal aanhouden. Een afkoeling van de markt zal ongetwijfeld in 2019/2020 plaatsvinden, zodra de meest wezenlijke consolidaties op landelijk niveau hebben plaatsgevonden.”
Los van de huidige deal(s) wordt Infotheek momenteel ook ondersteund door een ander consultancybureau. First Consulting helpt de ICT leverancier bij het optimaliseren van de efficiëntie van de logistieke processen binnen haar magazijn. Daarmee wordt een belangrijke randvoorwaarde voor Infotheek verwezenlijkt in het realiseren van haar ambitieuze groeiplannen.

* Infotheek heeft onder andere kantoren in Leiden, Barcelona, Mechelen, Ulm, Böblingen, Stockholm, Gothenburg, Vélizy en Milton Keynes.


Bron: Consultancy.nl

Interesse?

We willen je graag leren kennen.