Pre-exit

Bedrijfswaarde verzilveren.

Pre-exit houdt in dat je een gedeelte van je aandelen verkoopt aan een private equity partij om er vervolgens zelf nog een aantal jaar tegenaan te gaan met professionals die veel kennis in huis hebben. Jij doet dat, omdat je een stukje van de waarde van jouw bedrijf zeker wilt stellen maar ook nog veel kansen in de mark ziet. Wat je in de basis aan het doen bent bij een pre-exit, is dat je kapitaal én experts aan boord haalt, die jou gaan helpen om je onderneming te doen groeien. Vaak gaat dat via een buy & build strategie. Je haalt daarbij een partij aan boord die veel ervaring heeft in het schalen van bedrijven. Je hoeft als ondernemer niet per sé operationeel verantwoordelijk te blijven in de onderneming, maar je gaat wel aan de onderneming werken. 

Minder risico
meer waarde in privé

Je denkt na over jouw toekomst en de opvolging voor je bedrijf. Dat is een belangrijke stap in de ondernemersjourney. Je wilt je legacy veiligstellen, de opvolging inregelen en het bestaansrecht van de onderneming vergroten. Met een pre-exit verzilver je een gedeelte van de waarde die je hebt opgebouwd met je onderneming. 

Je zorgt hiermee voor een stukje de-risking nu en legt de basis voor een vervolg exit op een later moment. Door ervoor te zorgen dat de onderneming kan doorgroeien benut je nieuwe kansen in de markt, draag je je onderneming over met positieve energie en creëer je meer exit scenario’s.

Een pre-exit kun je realiseren door een gedeeltelijke verkoop aan een strategische koper – bijvoorbeeld een branchegenoot of concurrent – of aan een private equity partij. Na verkoop kun je in samenwerking met een nieuwe strategische partij verder groeien en kansen benutten. Jouw onderneming kan dan een buy & build strategie inzetten met de volgende voordelen:

  • Je groeit sneller omdat je er meer omzet bij krijgt door overnames.
  • Je klantenbestand wordt groter. Je hebt daardoor waarschijnlijk marge-expansie, omdat je met dezelfde producten en organisatie meer omzet kunt maken.
  • Een grotere organisatie betekent minder risico en meer mogelijkheden voor expansie. 

Het is een proces van

voortschrijdend inzicht

Wij adviseren onze opdrachtgevers altijd om te kijken naar de verschillende mogelijkheden die het beste bij hun wensen passen. Ook voor jou is het belangrijk om verschillende opties te verkennen, om te kijken wat je nu echt wilt. Als ondernemer heb je vaak al een idee van wat je wilt, maar een verkoop is vaak een proces van voortschrijdend inzicht waarbij jouw voorkeur zomaar zou kunnen veranderen. We kunnen dus nooit zeggen dat een pre-exit een vooropgezet plan is. Het kan een inzicht zijn dat gedurende een M&A proces ontstaat. Het is juist deze bewustwording die wij belangrijk vinden en die de basis vormt van jouw keuzes.

"Het voelt goed om je op grote beslissingen goed voor te kunnen bereiden. Het leidt tot betere keuzes."

Onze aanpak?

Bij een pre-exit is sprake van een gedeeltelijke verkoop aan een strategische investeerder of een private equity partij. Onze uitgebreide kennis van de markt, sectoren en persoonlijke contacten zorgt ervoor dat wij verschillende geschikte partijen aan tafel brengen. We zitten midden in de markt, zijn een bekende partij die veel transacties heeft begeleid en weten welke PE-kantoren en strategen jouw onderneming interessant kunnen vinden. Maar degene die het meeste van de markt weet, ben jij. Het is dan ook – naast ons uitstekende netwerk en kennis van de sector – de kracht van onze samenwerking die voor een succesvol traject zorgt.

Wat willen we voor je betekenen?

Hogenhouck is een ondernemend en onafhankelijk M&A-kantoor, waar je als opdrachtgever altijd op de eerste plaats staat. Het is onze missie om ondernemers die bouwen aan hun levenswerk verder te brengen, zowel zakelijk als persoonlijk. Dat is wat ons drijft en inspireert. Want onder de streep tellen voor ons niet alleen de cijfers.

Wij zijn ondernemers, geen bankiers. We spreken jouw taal en hebben de juiste marktkennis in huis. We ontzorgen je zoveel mogelijk zodat je bezig kunt blijven met je eigen bedrijf en zo min mogelijk met het M&A proces, want het is een hele tijdrovende zaak. Samen met de kopende partij en juristen werken we de structuur en juridische stukken uit en begeleiden we voor jou het boekenonderzoek dat wordt gedaan door de kopende partij.  

Wat ons onderscheidt, is dat wij beide partijen aan tafel begrijpen. We begeleiden immers de aan- én verkoop van bedrijven. Hierdoor brengen wij deals tot stand die werken voor jou, maar ook voor de ondernemer(s) aan de andere kant, want anders komt er ook geen deal tot stand.

“Een pre-exit creëert meerwaarde naar de toekomst.”

Hein Stoops
Er gebeurt veel in de M&A markt.

Blijf op de hoogte en abonneer je op onze nieuwsbrief.

Hiermee ga je akkoord met het ontvangen van marketingberichten van Hogenhouck m&a.

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.