Private equity

Verder groeien met private equity.

Private equity (PE) partijen, ook wel bekend als participatiemaatschappijen, investeren in particuliere bedrijven. Meestal verwerven zij een substantieel eigendomsaandeel in deze bedrijven met als doel om een aanzienlijk rendement op hun investering te genereren. Zij sturen op het verbeteren van de (financiële) prestaties van de bedrijven waarin ze participeren, wat voor zowel de investeerders als de onderneming zelf gunstig is. Heb jij kapitaal nodig voor verdere groei van je onderneming, dan is een investering door een private equity partij een mogelijke stap. Tegelijkertijd kun je daarmee als ondernemer een stuk van de opgebouwde waarde in je bedrijf verzilveren.

Waarom samenwerken met
private equity?

Realiseren van een pre-exit

Je hebt als ondernemer hard gewerkt om je bedrijf te brengen waar het nu is en je hebt nog plannen voor de volgende stap met de onderneming. Tegelijkertijd vind je het tijd worden om een deel van de opgebouwde waarde te verzilveren. Dan kan private equity een faciliterende rol spelen en kun jij als ondernemer met een zogeheten pre-exit een deel van je aandelen verkopen én nog vormgeven aan de volgende stap.   

Toegang tot kapitaal

Private equity partijen investeren doorgaans significante bedragen in je bedrijf. Dit kapitaal kun je gebruiken voor het financieren van strategische initiatieven, zoals de productontwikkeling, de groei van je personeelsbestand, internationale expansie of het doen van overnames van aanvullende bedrijven.

Uitgebreid netwerk

Private equity investeerders brengen een waardevol netwerk mee, die ze inzetten voor de verdere groei van je bedrijf. Zij hebben toegang tot sectorexperts, hebben de juiste ingangen binnen de financiële sector en andere contacten met wie jij zakelijke kansen kunt verkennen of partnerships kunt sluiten.

"Grote operationele waarde en een heldere strategie voor de toekomst"

Expertise en operationele verbeteringen

Private equity partijen brengen een schat aan ervaring mee op het gebied van management, operatie, strategie en financiën. Of je nu op zoek bent naar hulp bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het vinden en installeren van een sterke managementlaag of het implementeren van best practices, private equity heeft dit allemaal al vaker gedaan.

Organische groei

Private equity investeerders zijn tegenwoordig veel dichter bij de onderneming komen te staan. Dit zie je terug in de toegenomen hoeveelheid hands-on investeerders en partijen met een dedicated operationeel team. Zie jij veel kansen in het buitenland, wil je jouw team exponentieel laten groeien of heb je een idee voor een nieuw product, maar weet je niet hoe dit het beste kan aanvliegen? Dan kan de expertise en ervaring van private equity van onschatbare waarde voor jou als ondernemer zijn.

 

Buy & build strategie

Één van de meest gebruikte groeistrategieën van private equity is het vormgeven en uitvoeren van een buy & build strategie. Samen met jou wordt een duidelijk plan gedefinieerd om met gerichte acquisities zo veel mogelijk waarde aan de onderneming toe te voegen. Hierin brengt private equity veel kennis in voor het identificeren van mogelijke targets, het waarderen van de onderneming, het structureren van de deal, het organiseren van de financiering en het begeleiden van het transactieproces.

 

Exit strategie

Het hoofddoel van private equity partijen is het behalen van rendement op hun investering, daarom zijn ze te allen tijde bezig met het nadenken over hun uiteindelijke exit. Hierin past het verder doen groeien van de omzet, het professionaliseren van de operatie, het verbeteren van de winstgevendheid en het verminderen van het risicoprofiel van de onderneming. Hierdoor wordt het rendement bij een uiteindelijke exit gemaximaliseerd waar de investeerder én jij als ondernemer de vruchten van plukken.

Conclusie

Waarom

private equity?

Door het samenwerken met private equity partijen breng jij een partner aan tafel met grote operationele toegevoegde waarde en een heldere strategie voor de toekomst om zo de continuïteit van de onderneming te waarborgen en de uiteindelijke waarde te maximaliseren.

Private equity,

de voordelen op een rijtje.

  • Private equity biedt financiële zekerheid voor ondernemers die een deel van de bedrijfswaarde willen verzilveren (de-risking).
  • Private equity partijen nemen hun kennis, ervaring en netwerk mee om jouw bedrijf te laten groeien. 
  • Met private equity heb je als aandeelhouder of manager de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden in de toekomstige waardecreatie te participeren.
  • Private equity kan helpen bij het beoordelen en uitvoeren van een strategie.
  • Met een private equity investeerder kun je een buy & build strategie uitvoeren

Uitdagingen

In de afgelopen jaren is er veel interesse in private equity fondsen, omdat ze over het algemeen goed presteren en meer flexibiliteit bieden dan andere soorten financiering. Ze zijn bereid om een ander soort risico te nemen dan banken en andere institutionele beleggers. Als ondernemer moet je vooraf zorgvuldig beoordelen of het samenwerken met een private equity investeerder overeenstemt met de doelstellingen die je hebt voor je bedrijf, jouw filosofie en DNA. Wij helpen je bij deze beoordeling door met je te sparren en onze kennis en ervaring met je te delen.

Wij zijn jouw partner in het private equity proces

Wij hebben een groot netwerk in de private equity sector en kunnen je helpen bij het identificeren van potentiële investeerders in jouw bedrijf. Als de geschikte private equity partijen zijn geïdentificeerd, brengen we de introductie tot stand en begeleiden we de gesprekken over een potentiële investering. Wij voeren voor en namens jou de onderhandelingen over alle voorwaarden van de investering, waaronder de waardering van jouw onderneming en daarmee het aandelenbelang dat de investeerder verkrijgt. Private equity fondsen laten een due diligence onderzoek uitvoeren op een onderneming alvorens een investering te doen. Wij zorgen voor een strakke voorbereiding en managen het hele – vaak intensieve – proces. Wij helpen ook bij het coördineren van de verschillende partijen die bij het proces betrokken zijn, zoals advocaten en accountants, om te zorgen voor een soepele en tijdige afronding.

Wat willen we voor je betekenen?

Het begeleiden van de verkoop van je onderneming, de koop van een bedrijf of het aandragen van de juiste investeerder, betekent dat we je helpen bij de regie over jouw toekomst. Daarom vinden we het belangrijk om te weten hoe jij die voor je ziet. We willen je leren kennen en begrijpen. Weten waar jouw balans ligt tussen jouw zakelijke afwegingen en jouw persoonlijke belangen. 

In het proces dat we aangaan, trekken we samen op als team. We vullen jouw kennis aan met onze kennis van markten, marktspelers, onderhandelingen en een M&A trackrecord van ruim 15 jaar, en gidsen je door de wereld achter de cijfers die jij niet kent en waar iedereen iets van je wil.

“Waardemaximalisatie door private equity impuls.”

Victor Rosier

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.