Private equity

Verder groeien met privé vermogen.

Private equity (PE) zijn investeerders die zich met privé-vermogen richten op de aankoop, verkoop en funding van bedrijven. Investeerders kunnen hierdoor een groter belang nemen in het bedrijf en invloed uitoefenen op de strategie van het bedrijf. Heb je kapitaal nodig om te investeren in de groei van je onderneming of zoek je aanvulling op de bankfinanciering, dan is private equity een mogelijke oplossing.

De groeifactor van
private equity

Private equity bedrijven zorgen voor groeiversnelling en waardecreatie van de ondernemingen waarin zij investeren door strategische en operationele begeleiding te bieden, de efficiëntie te verbeteren en groeistrategieën uit te voeren.

"Private equity als accelerator."

Voor een buy & build strategie zoeken private equity partijen ondernemingen met een sterke financiële positie, het juiste management en een leidende marktpositie om te functioneren als een platformacquisitie. Daarna worden add-on ondernemingen toegevoegd om de groei te versnellen en het platform verder uit te bouwen waardoor de ondernemingen sneller groeien en hun volledige potentieel zullen bereiken. Private equity partijen zijn bereid om een hogere multiple te betalen voor een platformacquisitie dan voor add-on acquisities waardoor aanzienlijke multiple arbitrage bij exit mogelijk is.

"Verhoogde arbitrage zet letterlijk de multiplier aan"

Multiple arbitrage

meer waardecreatie

Multiple arbitrage is een methode om de waarde van een onderneming te verhogen zonder dat er operationele verbeteringen zijn aangebracht. Stel, een private equity partij koopt een platform met een EBITDA van 1 miljoen tegen een multiple (waarde) van 8. Vervolgens worden add-on bedrijven toegevoegd die goed passen bij het platform. Bijvoorbeeld partijen met een interessant klantenbestand, maar met een minder geavanceerd product. Dit bedrijf heeft ook een EBITDA van 1 miljoen. Dit wordt gekocht tegen een multiple van 6 en aan het platform toegevoegd met een multiple van 8. Deze add-on wordt zo ook gewaardeerd tegen een multiple van 8 keer, waardoor er dus 2 miljoen wordt ‘verdiend’. Private equity partijen zijn selectief in het selecteren van een platformacquisitie. Hiervoor moet een organisatie bijvoorbeeld technisch sterk zijn, een interessant klantenbestand hebben en goed georganiseerd zijn. Jouw onderneming moet de potentie hebben om als platform te dienen om vervolgens interessante add-on’s toe te voegen.

Meer groeikapitaal

meer waardecreatie

In de afgelopen jaren is er veel interesse in private equity fondsen, omdat ze over het algemeen goed presteren en meer flexibiliteit bieden dan andere soorten financiering. Ze zijn bereid om een ander soort risico te nemen dan banken en andere institutionele beleggers. Dit betekent echter niet dat ze sneller beslissingen nemen en minder tijd besteden aan due diligence. Ook krijgen ze in ruil voor de investering invloed en zeggenschap in het bestuur van de onderneming. Maar de toegevoegde waarde van private equity partijen is evident. 

"Private equity partijen durven door kennis, ervaring en een netwerk meer risico te nemen dan banken."

 

Je hebt zo’n bedrijf als Hogenhouck gewoon kei- en keihard nodig

Erwin Liesting

Hotbath

 

Dat hele proces en de onderhandelingen hadden wij zelf nooit gekund.

René Koeken

Koninklijke Peitsman

 

Ik heb geen seconde het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond.

Erwin Liesting

Hotbath

 

Hogenhouck paste goed bij ons, geen bullshit maar gewoon recht op de man af.

Olaf van der Hoorn

Vellance

 

Het gaat ook om een stukje coaching, welke keuzes moet je gaan maken en wat betekent het voor jou.

Walter Hueber

Cammio

 

Ze zijn heel goed in het schetsen van de scenario’s die je kunt kiezen en wat dat betekent.

Marjolijn Mijer

Urban Gym Group

 

It was a very, very strategic role that they played.

Gian Carlo Coletta

ATG Europe

 

Met Hogenhouck doe je zo’n heel proces echt samen.

Peter Altevogt

Korton Group

Private equity,

de voordelen op een rijtje.

  • Private equity brengt financiële slagkracht 
  • Private equity biedt financiële zekerheid door een deel van de bedrijfswaarde te verzilveren (de-risking)
  • Private equity partijen nemen hun kennis, ervaring en netwerk mee om jouw bedrijf te laten groeien. 
  • Met private equity heb je als aandeelhouder of manager de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden in de toekomstige waardecreatie te participeren.
  • Private equity kan helpen bij het beoordelen en uitvoeren van een strategie.
  • Je hebt met private equity een gezamenlijk belang om jouw bedrijf te laten floreren.
  • Je kunt je als ondernemer concentreren op het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden binnen je bedrijf, terwijl het private equity fonds zich focust op de financiering. Dit leidt tot minder werkdruk.
  • De private equity partij levert ook andere middelen, zoals contacten met toekomstige klanten of adviseurs.
  • Bij verkoop aan een private equity firma heb je een goed klankbord en een partner die ervaring heeft met soortgelijke transacties.

Wij zijn jouw partner in het private equity proces

Wij begeleiden het hele proces van het identificeren en evalueren van potentiële investeerders tot het onderhandelen over de voorwaarden en het sluiten van de overeenkomst.

Waar kunnen we mee helpen?

Wij hebben een groot netwerk in de private equity sector en kunnen je helpen bij het identificeren van potentiële investeerders in jouw bedrijf.

Zodra de potentiële private equity partijen zijn geïdentificeerd, brengen we de introductie tot stand en begeleiden de gesprekken over een potentiële investering.

Wij voeren voor en namens jou de onderhandelingen over alle voorwaarden van de investering, waaronder het te investeren kapitaal, het eigendomsbelang dat de investeerder neemt en de tijdslijn voor de investering.

Private equity fondsen laten een due diligence uitvoeren op een onderneming alvorens een investering te doen. Wij zorgen voor een strakke voorbereiding en managen het hele – vaak intensieve – proces. 

Wij helpen bij het coördineren van de verschillende partijen die bij de investering betrokken zijn, zoals advocaten en accountants, om te zorgen voor een soepele en tijdige afsluiting.

Wat willen we voor je betekenen?

Het begeleiden van de verkoop van je onderneming, de koop van een bedrijf of het aandragen van de juiste investeerder, betekent dat we je helpen bij de regie over jouw toekomst. Daarom vinden we het belangrijk om te weten hoe jij die voor je ziet. We willen je leren kennen en begrijpen. Weten waar je balans ligt tussen je zakelijke afwegingen en je persoonlijke belangen. In het proces dat we aangaan, trekken we samen op als team. We vullen jouw kennis aan met onze kennis van markten, marktspelers, onderhandelingen en een m&a track record van ruim 15 jaar, en gidsen je door de wereld achter de cijfers die je niet kent en waar iedereen iets van je wil.

“Waardemaximalisatie door private equity impuls.”

Victor Rosier

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.

Vul het formulier in en dan nemen wij contact met u op voor een persoonlijk gesprek.

info@hogenhouck.nl

Met dit inschrijfformulier kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief en uitgenodigd worden voor evenementen (Nederlandstalig).

Je kunt je altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief en evenementen. Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze privacyverklaring en het feit dat wij gebruik maken van Mailchimp. Wij zullen je gegevens niet doorverkopen of gebruiken voor andere doeleinden dan verzending van de nieuwsbrief en  gebruiksanalyses.