Management buy-out (MBO)

Je bedrijf in vertrouwde handen.

Bij een management buy-out (MBO) verkoop je je bedrijf aan je eigen management. Dat is vaak een goede optie als je wilt dat jouw legacy, de identiteit, de opgebouwde kennis en expertise, de naamsbekendheid, het klantenbestand en de medewerkers van jouw bedrijf zoveel mogelijk behouden blijven.

Management buy-out

in het kort

Bij een management buy-out verkoop je jouw onderneming aan het zittende management. Dat is een logische stap om te kijken naar bedrijfsopvolging omdat je samen met een sterk managementteam je bedrijf hebt opgebouwd en jullie het bedrijf van haver tot gort kennen. De continuïteit van je onderneming is redelijk zeker en het management zal op een natuurlijke manier als nieuwe DGA gaan optreden. Met een nieuwe impuls en vaak een nieuwe financiering, ontstaat ruimte om in te zetten op veranderingen, groei en innovaties. Het proces van een management buy-out kan snel verlopen, maar een periode van zo’n 6-9 maanden kan nodig zijn om alle ins-en-outs en juridische en financiële zaken goed te regelen voor beide partijen. 

"Een sterk management team kent je bedrijf al van haver tot gort"

Het proces van een
natuurlijke bedrijfsopvolging

Een welhaast natuurlijke opvolging

Een management buy-out is een natuurlijke manier voor bedrijfsopvolging. Je hebt je bedrijf immers opgebouwd met een sterk managementteam dat het bedrijf van haver tot gort kent en er zelf aan meegebouwd heeft. Logisch dus om bedrijfsoverdracht aan je MT te overwegen. Zijn er mensen in je onderneming die opstaan en interesse hebben in overname? Hebben de zittende managers voldoende ondernemersbloed? En is het financieel rond te krijgen? De bedrijfsoverdracht hoeft niet altijd te gaan om de hoogste prijs. Je wilt je opvolger(s) in het zadel helpen, maar je wilt natuurlijk ook een stuk van het opgebouwde vermogen te gelde maken. Een beslissing voor een management buy-out is dan ook vaak een mix van prijs, gevoel, klik en gunfactor.

"Verhoogde arbitrage zet letterlijk de multiplier aan."

Hoelang duurt een MBO-proces?

Een management buy-out kan snel verlopen. De beoogde koper is er al, de kennis van het bedrijf ook en jij hebt er als verkopende ondernemer alle vertrouwen in. Het kan zo’n 6-9 maanden duren om alle ins-en-outs en de juridische en financiële zaken te regelen.

Financiering van een management buy-out

Een zittend management heeft niet zomaar het kapitaal beschikbaar om jouw bedrijf over te nemen. Doordat je onderneming al een bewezen bestaansrecht en verdiencapaciteit heeft, zijn investeerders en bankiers meer geneigd om een investering te doen of een lening te verstrekken.

Ook regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM) kunnen een interessante oplossing zijn voor een financieringsvraagstuk. De ROM’s hebben kapitaal beschikbaar en willen graag werkgelegenheid in de regio behouden. De nieuwe ondernemers kunnen de participatie door een ROM vaak ook deels gebruiken om in verdere groei en innovaties te investeren.

Tot slot kun jij als verkoper ook de rol van kapitaalverstrekker op je nemen. Daarbij gaan dan wel andere belangen meespelen, want de lening die je verstrekt is ‘risicokapitaal’ en zul je ook als zodanig moeten beoordelen. Je hebt daar een langere horizon voor nodig en vertrouwen in het management en het bedrijf dat je overdraagt.

Wat willen we voor je betekenen?

Hogenhouck is een ondernemend en onafhankelijk M&A-kantoor, waar je als opdrachtgevers altijd op de eerste plaats staat. Elke ondernemer, elke onderneming en elke transactie is anders; vandaar ons credo ‘Business as unusual’. Als M&A specialist werken we aan levenswerken die met bloed, zweet en tranen zijn gebouwd. Het is onze missie om de mensen achter deze prestaties verder te brengen, zowel zakelijk als persoonlijk. Dat is wat ons drijft en inspireert. Want onder de streep tellen voor ons niet alleen de cijfers.

Jij staat in alles centraal

Als opdrachtgever sta je in alles centraal. Het begeleiden van de verkoop van jouw onderneming, de koop van een bedrijf en het aandragen van de juiste investeerder, betekent dat we je helpen bij de regie over jouw toekomst. Daarom vinden we het belangrijk om te weten hoe je die voor je ziet. We willen je leren kennen en begrijpen. Weten waar voor jou de balans ligt tussen je zakelijke afwegingen en je persoonlijke belangen.

Een aanpak die leidt tot succes

Wij denken veel op de lange termijn. Je werkt niet met ons samen voor een snelle deal, maar om een goede stap te zetten. ‘Wat is nou die stap en wanneer en hoe moet je die gaan doen?’ Die aanpak is de reden dat ons percentage in het aantal closings erg hoog is. We zijn er echt voor jou. In het proces dat we aangaan, trekken we samen op als team. We vullen jouw kennis en ervaring aan met onze kennis van markten, marktspelers, onderhandelingen en een M&A trackrecord van ruim 15 jaar. We gidsen je door de wereld achter de cijfers die je niet kent, waar iedereen iets van je wil en brengen je bij koop, verkoop en funding in de best mogelijke positie.

“Via de juiste figures krijgen we ook de juiste facts boven tafel.”

Hein Stoops

Over wat er in deze markt allemaal gebeurt, kunnen we hele boekenkasten vullen.

Gelukkig kun je het bijhouden met onze nieuwsbrief.
Hiermee ga je akkoord met het ontvangen van marketingberichten van Hogenhouck m&a.

Even sparren?

We willen je graag leren kennen.