Transactie

Hostingbedrijf Skyberate verkocht aan Total Webhosting Solutions

Hostingbedrijf Skyberate Internet Services is 24 juli 2020 verkocht. Jeffrey Brussen en Sander Dingen, de eigenaren van Skyberate, dragen het bedrijf over aan Total Webhosting Solutions, een conglomeraat van Europese webhosting bedrijven. Hogenhouck m&a begeleidde de verkoop voor de eigenaren van Skyberate. De verkoop is een bekroning voor de ondernemers en markeert een volgende stap voor het bedrijf.

 

Al ondernemers in de schoolbanken

Aan de verkoop van Skyberate ging een ondernemersreis aan vooraf die in 2003 startte in de schoolbanken. Jeffrey Brussen, commercieel directeur Skyberate, blikt terug: “Sander en ik kennen elkaar van de middelbare school en onze gezamenlijke keuze om een IT-opleiding te gaan volgen betekende ook vrijwel direct het ontstaan van Skyberate. Tijdens onze opleiding werden we inhoudelijk niet voldoende uitgedaagd omdat we meer geloof hadden in Linux en open-source e oplossingen voor online toepassingen.

Om kennis en ervaring op te doen besloten we Skyberate te starten en daarop gratis game- en chatdiensten te gaan hosten om kennis en ervaring op te doen. Puur als hobby in het begin, maar al snel trokken we met onze acties de hele internetverbinding van Sander zijn ouders vol. Dat moesten we anders gaan regelen en er was dan ook geld nodig voor een server en goede dataverbindingen in een datacenter. We hebben daarvoor aan onze bestaande ‘klanten’ gevraagd of ze ons abonnementsgeld wilden gaan betalen, in ruil voor professionalisering van de dienstverlening. Vijfennegentig procent zei daarop ja. En vanaf dat moment waren we dus ‘in business’ tijdens onze opleiding.”

 

Websites voor grote merken en campagnes

Jeffrey vervolgt hoe de volgende fase van Skyberate verliep: “Na afronding van onze HBO-studies was het tijd voor het echte werk. We zijn ons vanaf 2007 fulltime gaan richten op het uitbouwen van Skyberate en hebben toen onze focus verlegd naar de reguliere hostingmarkt. In de opvolgende jaren hebben we ons marktaandeel vergroot met een aantal acquisities om zo een uitgebreide en stabiele basis te hebben voor toekomstige groei. In de jaren daarna zijn we ons gaan richten op het hosten van websites waarvoor complexere oplossingen nodig waren, bijvoorbeeld voor het opvangen van grote bezoekerspieken door reclamecampagnes van onder andere Heineken, Mars en Sultana.

 

Focus op e-commerce hosting

In de jaren dat e-commerce begon te groeien, koos Skyberate ervoor om zich op deze groeimarkt te gaan richten, met oplossingen voor kleine en grote webshops. Sander Dingen, CTO van Skyberate, vertelt: “Sinds 2009 lag onze focus op het Magento platform omdat dit een wat zwaarder platform is en daarmee lastiger om goed te hosten. Wij zagen hierin een commerciële kans om hiervoor een goede hostingoplossing neer te zetten. We hebben vervolgens een flink marktaandeel van de Nederlandse Magento hostingmarkt weten te veroveren. Naast Magento zijn we tegenwoordig ook goed vertegenwoordigd in de WordPress en Shopware sector. Voor ons zit de uitdaging erin om de marktbehoeften goed te kennen en ons aanbod en serviceniveaus te blijven vernieuwen. Dat doen we ook nu weer met onze Kubernetes oplossingen.”

Geen haastwerk

Rik Stikkelbroeck, managing partner van Hogenhouck m&a: “De E-commerce markt is de laatste jaren sterk in omvang en belang toegenomen. Anno 2020 is deze markt in Nederland goed voor zo’n € 30 miljard. Dit verklaart de brede interesse vanuit de markt in hosting partijen. Voor onze opdrachtgever is het van belang dat in het proces voldoende tijd én energie wordt gestoken in het maken van de juiste keuzes. Het gaat immers om het belang van de ondernemer én het goed overdragen van de onderneming.”

 

Als team opgetrokken met Hogenhouck m&a

Jeffrey vervolgt: “Voor de verkoop hebben we ons goed georiënteerd op adviseurs die ons konden begeleiden in het verkoopproces. We hadden zelf ook al ons huiswerk gedaan en hadden al potentiële kopers gesproken. Maar zo’n traject is toch complex en dan heb je een partij nodig die dit helemaal begeleidt. Ik heb veel geleerd van het Hogenhouck team en omgekeerd was dat volgens mij ook over onze markt en oplossingen. De samenwerking was intensief, met een goede rolverdeling, van strategie tot executie. We zijn erg tevreden over de transactie.”

 

Ecosysteem voor hostingbedrijven

De eigenaren kijken met vertrouwen naar de volgende stap. Jeffrey: “We kunnen het bedrijf nu overdragen aan een partij die het bedrijf verder kan brengen, ook internationaal. Voor ons persoonlijk betekent het dat we iets nieuws kunnen gaan doen. Ik ga ervan uit dat er voor ons nieuwe deuren opengaan als andere worden gesloten.“

Matthieu van Amerongen, CEO van Total Webhosting Solutions, over Skyberate: “Skyberate heeft een sterke en onderscheidende positie weten te creëren. Jeffrey en Sander hebben de onderneming met veel passie geleid, met een loyaal en technisch kundig team dat klanten centraal stelt en een kwalitatief hoog serviceniveau levert. Het marktgerichte model van TWS biedt de organisatie de kans om haar leidende positie verder uit te bouwen tot dé e-commerce hostingspecialist.”

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten voor deze transactie.

Betrokken dealteam

Maarten van der Heijden
Associate

Hein Stoops
Partner

Rik Stikkelbroeck
Founding partner

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten voor deze transactie.
Interesse?

We willen je graag leren kennen.