#6 Marie-Leontine de Graaf, directeur eigenaar Speakers Academy

Luister de podcast via

Marie-Leontine de Graaf van Speakers Academy in podcastserie Hogenhouck m&a

De aflevering

Welkom bij de zesde aflevering van de Hogenhouck podcastreeks ‘De mens achter de ondernemer’

 

Hallo dames en heren, ik spreek vandaag met Marie-Leontine de Graaf, eigenaresse van Speakers Academy, sinds kort. Een nieuw bedrijf, daar gaan we het over hebben, we gaan het hebben over je carrière, je keuzes, je drijfveren, je dromen, alles wat ter tafel komt.

 

Speakers Academy, hoe ben je daaraan gekomen?

Nou ik heb ruim tien jaar geleden voor het eerst gesproken met Hogenhouck, over mijn ambitie om een keer ergens in te kunnen kopen, in te stappen en toen hebben we samen een profiel gemaakt en zijn we gaan kijken wat is er beschikbaar, hoe werkt dat. Tenminste voor mij hoe werkt dat, en wat zijn de mogelijkheden. En eigenlijk vrij snel kwamen we in contact met Speakers Academy. Dat is een profiel toentertijd, geanonimiseerd, waar zij mee aankwamen, waarvan ik dacht ja maar dit heeft eigenlijk wel alles wat ik wil hebben. Waar ik denk dat ik ook in mijn kracht sta en toen hebben we het gesprek, uiteindelijk ben ik het gesprek gaan voeren, en bleken er meerdere kapers op de kust, zoals dat heet, maar uiteindelijk is het nooit tot een deal gekomen. Niet voor mij maar ook niet voor alle andere partijen….

 

Kon hij geen afscheid nemen?

Dat heeft hij me nooit zo specifiek verteld, maar dat kan ik me goed voorstellen. Dat is ook wel, hij heeft er uiteindelijk vierentwintig jaar aan gewerkt. En hij is nog steeds wat dat betreft betrokken, dus daar zie je wel de liefde voor het vak. Ik heb eigenlijk al die tijd contact gehouden en ja ik denk wie weet, nou ja sowieso omdat het een leuk contact was, maar ook wie weet op lange termijn wat dat doet. En ik denk dat ik in de tussentijd vier keer ongeveer opnieuw een bod gedaan heb, dus wat dat betreft hebben we wel een aantal keren terug moeten komen. En afgelopen december, ja 24 december dus echt een kerstcadeautje, stond, ging de deurbel en we zaten te lunchen met z’n vieren, als er pre-kerstlunch thuis, en stond de postbode met gewoon letterlijk een aanbod waarvan ik denk ja misschien gaan we het dit keer gewoon doen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn man, dat ik een paar keer tijdens de kerst gezegd tegen mijn man ja, maar misschien gaan we het nu doen waarop hij zei: ja daar hebben we het al 10 jaar over, zullen we deze kerst een keer niet erover hebben?

 

Echt al zolang.

Ja en uiteindelijk bleek het dus wel wat, dit jaar is het gelukt.

Ja jemig en dan nog coronatijd wat natuurlijk voor Speakers Academy niet echt een geweldige tijd is?

Nee, nou misschien heeft dat natuurlijk ook wel het besluit, van hem, tussen aanhalingstekens ‘bespoedigd’. Omdat je wel ziet, even alles stortte in…

Ja en aan de andere kant er zit echt een enorm ervaren team en het is niet zo dat er sindsdien geen dag voorzitters meer nodig zijn, alleen anders. Maar dat betekent wel alle hens aan dek voor iedereen ja ik kan me ook goed voorstellen dat dat het momenten is dat je denkt, ja nou ben ik nog degene die het daarna weer helemaal gaat op en uitbouwen.

Een mooie gelegenheid om een stapje terug te doen voor hem. Ja.

 

Waar kom je vandaan waar ben je opgegroeid?

Ik ben opgegroeid in Rotterdam, ik woon nu in Den Haag maar ik werk dus weer gewoon in Rotterdam.

Hey en de middelbare school, wat wou je toen? Waar was je mee bezig? Wat voor meisje was je? Iemand zei toevallig vanochtend heel mooi: ‘school is wasted on teenagers’. En ik denk dat ik daar een van was, dus wat dat betreft, ik was niet zo’n heel goed, ik had het naar m’n zin, ik bedoel was wel gezellig maar ik was niet heel erg bezig met wat wil ik worden en dat ga ik doen.

Nee, dat kwam pas later. Nee, nee

‘Youth is wasted on the young’. Dat is Oscar Wilde die dat zei. Ja dat is ook wel een mooie ja, ja. Dat zeg ik vaak, maar dat komt omdat ik wat ouder ben.

Maar ik heb wel genoten van die tijd, ik heb er geen slechter herinneringen aan. Maar goed, maar het is dus je voornamelijk veel lol gehad.

Ja.

Ja precies

 

Maar je had nog geen idee voor je wilde doen?

Nee, ik denk tegen de tijd dat ik eindexamen deed, had ik twee dingen die ik wilde, of vlieger worden of inderdaad gaan ondernemen.

 

En heb ik het over piloot?

Ja, in de F16 ja ja. Maar dat werd hem niet.

Nee? Heb je wel moeite gedaan om het te proberen?

Ik heb de keuring gehad ja ja maar niet….

 

Ben je ook in deze geweest?

Nee niet zover, ik was vrij jong net zeventien, dus ik ben niet heel ver gekomen.

 

En waar lag het aan fysiek, of moet je, want het is behoorlijk streng de training hè? Ik bedoelde de vakken die je moet kunnen, en ze zijn

Ja die ik had alle, ik weet iets van mijn klas dat wij met vijven dat wilden doen. Volgens mij was er eentje uiteindelijk door, en die is toen gezakt voor zijn eindexamen, dat was wel heel sneu ja. Maar goed je bent dus geen vlieger geworden?

 

Nee nee. En de tweede was?

Toch wel iets voor jezelf ooit beginnen, ondernemen. Toen ben ik small business gaan doen in Haarlem en ook wel een beetje met dat idee. Small business dat is een soort HEAO-achtig?

Ja, ja, gericht op ondernemerschap.

En en eigenlijk toentertijd heb ik er nog niet heel veel ermee gedaan, dat is ook als ik terug kijk ik nou, misschien had ik veel eerder moeten starten. Oh ja? Ja, maar goed.

 

Vertel mij eens hoe word ik een commissaris? Ik heb er een heel boek over geschreven.

Ja, precies. Nee bij commissaris worden is het wel heel belangrijk om te bedenken waarom wil je het doen en wat denk dat je kunt bijdragen. En ik denk dat mensen enerzijds onderschatten hoe goed het is dat je goed voorbereid en anderzijds ook soms hun kansen onderschatten. Omdat er toch wel een traditioneel beeld is voor wie wordt commissaris in Nederland.

Is dat ook niet zo vrij traditioneel? Dat is het ook.

 

Als ik de lijstjes zie, dan denk ik oh ja de usual suspects. Nou, en ik vind het een beetje mijn taak om te kijken hoe kunnen we die wereld steeds wat groter maken en daar veel meer mensen bij betrekken.

En daar gaat je boek over? Nou ja als het ware je idee van waar begin je en bedenk eerst eens weet je goed wat het is en daarna waar zit je interesse in. Zorgt ook dat je weet past dat, kan dat, gaat dat niet botsen ergens, conflicts of interest.

Wat heb ik toe te voegen…

Wat heb ik toe te voegen, en waar ligt dan mijn interesse en hoe kan ik dan zorgen nou waar kom ik in, waar kom ik dan zou, het een reële optie voor mij zijn?

Gaat het ook heel erg over netwerken? Netwerken is een onderdeel, het is natuurlijk wel handig om te weten dat je in beeld bent voor die rol. Nee, nee maar ik bedoel ook welk netwerk heb je? Nou wel, hoe zet je het in en als je het niet hebt hoe kun je het bereiken. Omdat heel veel commissariaten nog steeds wel, in die zin binnen het eigen netwerk toegedeeld worden.

 

En hoe kwam je ertoe om een boek te schrijven over hoe word ik commissaris?

Ik heb de opleiding ooit gedaan en ik kreeg toen echt elke dag de vraag hoe word ik commissaris?

Er is een opleiding om commissaris te worden?

Er is keuze in opleidingen, er is heel veel aanbod op dat gebied. Echt waar?

Ja. Ik leer hier van alles, ik dacht dat dat iets was je hebt ervaring en dan word je gevraagd vanuit je expertise om commissaris te worden, maar dat is dus niet zo.

Nou dat is ook zo, dat is ook zo.

Maar dat wil niet zeggen, dat daarnaast zijn er opleidingen en die opleiding is niet alleen interessant voor degenen die commissarissen worden maar ook voor degenen die bijvoorbeeld veel te maken heeft met een raad van commissarissen. Om te begrijpen hoe dat fenomeen werkt wie heeft nou welke taak, en wanneer zit je elkaar op elkaars stoel. Daar is enorm veel in te leren en daar is ook nog heel veel te veranderen wat dat betreft. En dat boek, dat idee zijn we opgekomen enerzijds omdat we die vraag kregen, anderzijds omdat het corona was. In een keer vielen alle opdrachten in het begin stil en wat doe je met je tijd. Nou laten we eens kijken hoe we deze vraag dan kunnen beantwoorden.

 

En ben jij een goede commissaris?

Dat moet ik natuurlijk ook aan mijn collega-commissaris vragen en niet zelf.

En waarom, oke goed, laat ik de vraag anders stellen. Waarom zou jij een goede commissaris zijn?

De opmerking die ik terugkrijg is, want je doet natuurlijk ook zelfevaluatie, is waar ik goed in ben is datgene wat moeilijk is gewoon ter tafel te brengen en bespreekbaar te maken.

Komt dat ook omdat je, omdat mannen vaak dat soort dingen uit de weg gaan en jij vrouw bent en misschien iets meer dat soort dingen. Mannen doen altijd zo en vrouwen zeggen vaak wat is er nou, wat is er nou met je? Is dat een kwaliteit van je? Het is wel een kwaliteit van mij, maar ik wil hem de in deze niet over gender gooien als dat zit alleen maar links of rechts.

Nee, nee dat begrijp ik maar ik kan me voorstellen dat als jij zegt ik kan moeilijke dingen bespreekbaar maken. Dan denk ik wel, heel veel mannen die fietsen het liefst om moeilijke dingen heen. Ja dat zou kunnen en soms is het gewoon een kwestie van …

 

Heb jij die ervaring niet?

Nou ik had gisteren een telefoontje met een collega-commissaris die zoiets had van oké hoe ga ik dit nou inderdaad makkelijk bespreekbaar maken? Dus soms moet je even een aantal handige tips geven maar, goed ik heb ook vriendinnen die ik bel met dezelfde vraag andersom als ik ergens tegenaan loop. Het is vaak ook een kwestie van even afstand hebben van de vraag. Ik heb dus zelf in de tussentijd, heb ik het bedrijf Board Refreshment opgericht en met het bedrijf Board Refreshment bemiddelen commissaris toezichthouders. Oké zeg dat nog eens want ik ken, ik ken dat hele bedrijf niet Board Refreshment? Board Refreshment! Board Refreshment dat heeft dus te maken met het verfrissen van je board, zeg ik het goed?

Ja en het, dus bemiddelen van commissarissen, toezichthouders, professionele nevenfuncties en eigenlijk ook. Wij vinden dat een leuke uitdaging om te zorgen dat we unusual suspects op tafel leggen waarvan mensen denken hey maar die zijn spot on, daar word ik heel blij van en daar wordt de organisatie beter van.

 

Wat is het grootste probleem in de raad voor commissarissen bij de meeste bedrijven? Wat signaleer jij als het grootste probleem? Tunnelvisie?

Ja, die CEO-bubbel zie je regelmatig gebeuren en ik zie best wel voorbeelden van ik denk het is best, het kan echt beter laat ik het positief benoemen. En ik denk elke keer, met vaak zit je tussen 5 of 7 mensen, als je er 1 of 2 goede nieuwe bijzet met een nieuw netwerk en een andere kijk, misschien wel met een heel ander referentiekader, kom je steeds verder.

Is het ook niet zo dat er vaak heel veel, ja geknikt wordt en de mensen die het eigenlijk, ja knikken, maar er eigenlijk de ballen van, zeggen ja dat lijkt me wel wat, maar eigenlijk iemand zou zeggen maar wat doe je nou eigenlijk, ik begrijp helemaal niet wat jullie waar jullie het over …. Begrijp je wat ik bedoel?

 

Ja maar dat is, dat is de kunst. Kun je daar de vraag over stellen, durf je de vraag over te stellen? Voel je je veilig genoeg en dat is natuurlijk op heel veel plekken de vraag.

Maar dat er heel veel iedereen zegt, ja leuk prima, maar geen idee eigenlijk begrijp je? Ja. Dat dat is wat ik dan meemaak vaak het idee dat ik denk … Kijk vroeger had je, ik ken nog veel van Shakespeare. Je had in die tijd had je de nar. De nar die mocht aan de koning vragen, mocht de domme vragen stellen. Zeggen dat dat vind ik echt een heel slecht idee om het paleis nou geel te schilderen en waarom gaat u dat ook in godsnaam doen? Niemand durft dat, maar de nar mag domme vragen stellen.

 

Nou, ja maar en die wil je, kijk de domme vragen in een kleine omgeving als een raad van commissarissen wil je je daar veilig toe voelen. En wil je veilig voelen om die vragen te kunnen stellen, dus dat is heel belangrijk in het team. En in bedrijven, weet je af en toe moet je eens een keer een externe inhuren. We hebben letterlijk een hofnar, bij wijze van spreken, in de boeken zitten bij Speakers Academy, om ook dat soort momenten te creëren ja.

 

Hey en wat is de beste beslissing die je ooit hebt gedaan in je leven?

Mijn eigen pad volgen en dus volhouden dat dat de weg is die ik voor ogen had. Ik denk dat best wel een aantal mensen af en toe gedacht hebben, maar waarom maak je nou deze keuze? Terwijl het voor mij altijd wel in lijn was wat met het doel dat ik nu bereikt heb. Tussentijds hebben we altijd weer nieuwe plannen, maar ja.

 

Je eigen, je eigen gang gegaan. Ja, ja

En wat is het domste wat je ooit, slechtste keuze die ooit hebt gedaan?

Slechtste keuze…? Waar ik achteraf denk dat had ik eerder kunnen doen, is gewoon op een eerder moment beginnen met ondernemen. Ik ben met een bepaalde reden ooit binnen financiële sector gaan werken. Omdat ik ooit het vak van mijn vader wilde leren kennen en dat zat meer in financiële hoek.

 

Wat deed hij?

Hij had een bedrijf in recovery management, dus dat is financiële crisissituaties.

Hij was een troubleshooter in de financiële sector?

Ja, hij had ook een eigen bedrijf en daar had ik graag in willen verder groeien.

Had je zijn bedrijf graag over willen nemen of niet?

Ja, dat is een partnerschap dus dan ligt het anders, dan kan het niet zomaar. Maar goed, je had ooit partner kunnen worden in theorie. Maar goed, dat is niet gebeurd, maar ik had, als je terugkijkt, ik denk, was gewoon eerder begonnen met ondernemen. Op het moment dat je eigenlijk nog niet alle, nou ja, verplichtingen hebt of verantwoordelijkheden voelt richting privé.

 

Hey en waarom ben je een goede ondernemer?

Omdat ik heel resultaat gedreven ben en ik mijn eigen zwaktes en sterktes ken.

Wat zijn je zwaktes?

Dat ik eigenlijk altijd haast, te veel haast heb en te veel hooi op mijn vork neem. Dus dat ik ook moet plannen. Dat vind ik de moeilijkste, om gewoon rustmomenten te hebben. Ik heb er nu ergens in januari gepland, dat duurt nog even.

Maar het schuift altijd weer een beetje op hè, die rustmomenten?

Nou nou, maar hij staat er al. En als, als je hem goed plant dan dan kom je er ook niet meer omheen. Je beste ideeën kom je eigenlijk toe of onder druk, hoge druk, dat is belangrijk. Maar ook op het moment dat je denkt, ik kan nu zelf echt eventjes afstand nemen en reflecteren. Dus dat, ja en ik geef niet op dat helpt ook.

 

Ja, kan je makkelijk delegeren?

Ja.

Als je twee bedrijven hebt zou je toch moeten kunnen vertrouwen op goede mensen om je heen.

Ja maar ik heb ook het geluk van enorm goede mensen om me heen en ik denk dat dat ook wel de belangrijkste is, misschien wel als ondernemer, dat je ook weet dat je mensen om je heen verzameld. En dat moment dat iemand, dat je denkt die is beter dan ik, zorg alsjeblieft dat je die in je team hebt.

 

Ja, en is het…. Je hebt dus behoorlijk veel hooi op je vork genomen, je hebt kinderen? Ja. Je hebt een man? Ja. Oké, wat doet hij? Hij werkt bij een Amerikaanse organisatie in de IT. Oké maar die Amerikanen kunnen er ook wat van hè. Die zeggen ook niet van doe jij maar gewoon vier uurtjes lekker thuis achter je computertje. Nou ja, op dit moment is het natuurlijk nog wel heel veel, vanuit grote organisaties, verplicht thuiswerken, ja. Ja dus dat is een ‘blessing in disguise’? Ja, ja absoluut, ja ja. En anders hadden we het ook wel weer anders georganiseerd. Ja, ja. Want je man moet je wel steunen natuurlijk. Ja. En als je twee posities tegelijkertijd hebt. Maar dat, daar mag ik niet over klagen, ik heb alle support gekregen en ik vond het ook heel spannend toen ik dit ging doen. Ik dacht. Ja hij zei al even met kerstmis niet, nou niet weer over hebben. Precies en dan denk je ook even waar gaat dit naartoe? Maar ik ben echt heel blij met zijn support en het meedenken. En op moment dat, nou laatst, toen was het echt heel druk op kantoor, dus ik zei ik moet eventjes kijken hoe we dit in hemelsnaam gedraaid krijgen. En hij was de eerste om te zeggen, nou dan gaan we toch zaterdag met zijn alle voor zitten, dat bleek niet nodig te zijn. Maar ik dacht het feit dit soort dingen, hij komt wel voor met alle ideeën van hoe kunnen we het werkend maken. Ja.

 

Hey waar ben je bang voor?

Dat is een hele grote dan gelijk.

Ja maar, het hoeft ook niet meteen … Iedereen wel z’n angsten zo.

Nee maar weet je, je bent enorme verplichtingen aangegaan. Ik wil niet mijn man en kinderen opzadelen met verplichtingen die ik aangegaan ben. Nou heb ik het op zich zakelijk redelijk goed gedekt, maar ik wil wel eerst zorgen dat het up en running is. Dat als je iets overkomt dat mijn man niet in een keer denkt, ja leuk het was jouw droom. Dat zou… Gewoon eigenlijk gewoon dat je de ballast die je nu nog hebt. Die je aangegaan bent ja. Ja, die je aangegaan bent. Dat je die niet overdraagt op iemand anders.

 

Het is nu, natuurlijk aan alle kanten een rumoerige tijd, het is niet alleen de overname, maar ook met, nou ja alle richtlijnen in corona tijdperk. We gaan nog een aantal keer dit krijgen. Dan is het fijn dat je op een begeven moment het gevoel hebt dat je op rustiger vaarwater zit.

Speakers Academy, wat wil je ermee bereiken? Wat wil je erin veranderen? Je treft iets aan

Ja. En dat dat is natuurlijk, heeft zich bewezen, maar jij wilt er iets aan toevoegen. Of je wilt er iets mee? Ja nou ja wat ik. Je hebt hier al tien jaar lang over nagedacht natuurlijk.

 

Ja nou en ideeën veranderen ook een klein beetje. Maar wat ik het mooist vind, als het mij lukt, en ik zie dat we ook echt wel stappen aan het maken zijn. Dat is eigenlijk hetzelfde als voor Board Refreshment, als voor Speakers Academy. We hebben een vrij kleine ‘inner circle’ vaak. Of het nou gaat om commissarissen of dat het gaat om sprekers, sprekerscircuit, of gasten aan tafel bij een televisieprogramma. Een van de commentaren is, we zien altijd dezelfde gezichten. En we zijn dan wel een klein land, maar we hebben enorm veel mensen in Nederland, maar ook erbuiten, getalenteerd, relevante kennis en expertise die er ook over kunnen vertellen of inhoudelijk relevant kunnen zijn. Dus mijn taak vind ik altijd, is die ‘inner circle’ steeds wat groter maken, meer mensen toevoegen. En op het moment dat ik jou vertel ik heb hier een spreker, je hebt drie keer via ons een spreker gehad waar je enthousiast over was, en ik heb nu iemand waarvan je zegt ja maar die ken ik helemaal niet en ik zeg…

Vertrouw nou maar op ons. En als ik zie hoe vaak wij teruggekoppeld krijgen, en ik ook privé, ik kende die man of vrouw niet, maar wát was die goed. Ja, dat is precies aan beide takken van sport waarvan ik denk, ja daar krijg ik nog steeds kippenvel elke keer weer als dat lukt. En dat lukt gelukkig heel vaak. Ja, dus dat is mijn drive.

 

Als je rondkijkt als ondernemer, Je kijkt natuurlijk ook naar nieuws en de wereld bevindt zich in een bepaalde staat. Waarin de een zich iets meer zorgen maakt dan een ander, en hoe, hebt je het heb je het gevoel dat je iets kan bijdragen aan, zoiets als een betere wereld? Of op een andere manier van ondernemen? Kan je binnen zo’n bedrijf wat natuurlijk eigenlijk niets produceert in de zin van grondstoffen en dingen, maar…. Denk je daarover na? Over wat kan ik bijdragen met mijn bedrijf? Aan een verandering of een andere…?

 

Nou, ik denk dat waar wij bij uitstek aan bij kunnen dragen is, is diversiteit. Meer diversiteit en inclusiviteit op, op podia en posities te vertellen. En dat is, dat vind ik een hele belangrijke. Het zoeken naar goede sprekers die dat kunnen? Ja, en op het moment dat wij een suggestie doen voor een aantal sprekers, dat dat ook een divers samengesteld gezelschap is. En dat wij ook even weten dat er bijvoorbeeld vier mannen op een podium zitten en er wordt voor ons gevraagd een vrouwelijke dagvoorzitter dat je dan ook wel even nadenkt van, nou ja maar moet je niet eventjes kijken naar je sprekers? Wat heb je aan die kant nog aan mogelijkheden qua ruimte. Dus als het gaat om inclusiviteit vind ik dat wij aan alle kanten een hele belangrijke bijdrage kunnen en moeten leveren. Dat gaat vrij ver, dat zien we, dat probeer ik in commissarissen, toezichthoudende rollen bijvoorbeeld, in sprekers, maar ook in je eigen medewerkersbestand. En als je het hebt over diversiteit, kijken we heel vaak naar man vrouw, of naar etnisch divers, naar huidskleur, maar dat gaat ook naar mensen met een arbeidshandicap, we mogen echt nog wel een stapje verder kijken. Wat is er allemaal. Hoe rijk is de samenleving en in hoeverre zien we dat terug op de tafels waar de besluiten genomen worden of de podia waar mensen een voorbeeld geven. Als ik zie dat ik iemand bemiddel met een bi-culturele achtergrond, die een enorm stevig netwerk heeft en een track record waar mensen u tegen zeggen, en waar menig andere bestuurder aan tafel wat van kan leren. Die persoon is een voorbeeld voor heel veel andere mensen binnen zo’n organisatie. En die die die neemt in de slipstream ook weer mensen mee, of dat nou is op de opleiding of in netwerk en daar worden we uiteindelijk allemaal wel wat beter van.

 

Wat is je grootste hobby?

Werk? Werk! Ja daar zit echt alle tijd in en als ik tijd vrij heb dan is thuis ben dan is er toch wel dingen als huiswerk helpen of nou ja rijden naar sportclubs en huishouden, dat zijn praktische dingen die erbij komen kijken.

 

Ik ga je een gedicht voorlezen. Leuk. Houd je van gedichten? Ja.

Wie verlangt zijn geest sterker te maken, moet zich bevrijden van respect en gehoorzaamheid. Van de wetten zal hij er enkele in acht nemen, maar meestal zal hij zowel wetten als zeden overtreden en van het gangbare onbevredigde fatsoen zal hij zich bevrijden. Van het genot zal hij veel leren. Voor de vernielende daad zal hij niet terugdeinzen. Het halve huis moet worden neergehaald. Zo zal hij zich uiteindelijk ontwikkelen tot inzicht.

 

Van wie is het? Konstantien Kaváfis, Griekse dichter begin van deze, begin van de vorige eeuw. Ken je het? Nee nee. Wat vind je ervan? Het is nogal wat. Nou, precies het is nogal wat, wat hij zegt maar waar ik gelijk op aansla is maar in hoeverre is dit met respect voor anderen. Want ik denk, op het moment dat je het halve huis vernietigd, nou daar hebben een aantal mensen, daar hebben meerdere mensen ooit hun ziel en zaligheid in gelegd. Ja. Dus met respect voor een ander, maar het feit dat je probeert zo veel mogelijk naast je neer te leggen en van je af te schudden om vrij te denken, ik dat dat helpt. Ja. Hij moet zich bevrijden van respect en gehoorzaamheid, dat vind ik toch wel, je moet toch hè om iets te bereiken zal je ook wel iets moeten durven kapot te maken, af te breken, weet je wel, de revolutie gaat… Nou ja het helpt om je niet altijd opgesloten te voelen, dat dat helpt. Ja. Maar iets kapot maken, het is meer dat ik denk oké bevrijden van, doe je zelf, daar hoef je niet iemand anders voor te beschadigen. Nee, nee hij gaat verder, de verliezende daad zal hij niet… Ja, Ja. Daar zal hij niet voor terugdeinzen, van het genot zal hij veel leren.

Heb jij veel geleerd van genot?

Kan je uit de band springen?

Ja, ik ben getrouwd zeg ik altijd, met iemand die heel goed kan genieten, dus ik geniet, ik lift daarin mee. Ik ben wat dat betreft meer de harde werker, die altijd nog tig dingen ziet die eerst moeten gebeuren.

Je hebt altijd toch wel zo’n stemmetje op de achtergrond die zegt, nou doe dat maar niet…

Nou niet zozeer dat.

Laat je makkelijk gaan?

Nee, nee het is meer zo van, maar dit en dit moet eerst nog gebeuren. Heb je in de gaten? Want er ligt nog een to do lijst van hier tot… Maar is dat niet tot… Er is altijd. Ik maak ook dat soort lijstjes. Ja. En elke dag is er weer een ander lijstje dus je kan nooit, je bent nooit klaar.

Je bent nooit klaar, maar er ligt ook wel een groter plan aan ten grondslag. Ik bedoel er ligt een dagelijks lijstje er ligt een vijf jaren lijstje en er ligt een levenslijstje, er ligt een lijstje voor het totaalplan. Dus het zit wel in een groter plan. Ja. Maar soms lukt het niet op korte termijnen maar is het belangrijk dan, ja dan moet het doorschuiven.

 

Maar je bent een echte planner dus? Nou je hebt wel zoiets van…

Nou ja he… Ik heb een plan, maar dat is iets anders dan ik ben een planner

Dus ik heb wel een plan, van wat moeten we deze maand af moet hebben en wat er dit jaar bereikt moet worden.

 

En wat is het grote plan?

Het grote plan?

Wat is het grote plan?

Voor, voor Speakers Academy zit dat in een stukje internationalisering verder weer uitbouwen wat we hadden ooit…

Maar voor jou? Voor jou? Wat is je grote plan, als ik dan vijfenvijftig ben of zestig dan?

Dan zit, dan zou het kunnen dat er nog eens een keer een extra onderneming op het lijstje staat.

Oké. Dan zeg je niet van dan verkoop ik de zooi en ga ik.. Nee. Een ballonvaart in Tiel nemen? Nee, nee echt dat doet me helemaal niets. Huisje ergens buiten dan? Werk, gewoon lekker werken. Ja haha. Jaja. Ja, dat zit echt in je ziel en in je in je genen bijna, nee niet in je genen. Nee nee nee. Maar in je aard. Ja ja dat lijkt mij echt fantastisch nog eens een keertje dat te kunnen uitbreiden met een aantal nieuwe activiteiten ja. Maar dat betekent dan nog beter delegeren dus ook daar…

 

Oké dus het werk op zich is het doel en niet het resultaat?

Voor mij is het resultaat, het resultaat inderdaad dat werk mogen doen, maar binnen die bedrijven zit er wel resultaatdoelstellingen. Ja nee, dat begrijp ik. Maar wel ook voor mezelf want anders is het niet leuk, je moet wel ergens naar streven, ik bedoel je moet wel ergens komen. Ja nee dat begrijp ik. Je moet wel als echt dan klote gaat, dan is het niet leuk. Nee en aan het einde van de week is het ook leuk om te vieren want we hebben regelmatig een vrijdagmiddagborrel wat hebben we gerealiseerd deze week. En wat is er gebeurd en waar willen we naartoe. Het is wel leuk om iets te behalen.

 

Vind je jezelf ambitieus?

Ja, daar ben ik heel vaak op aangesproken dat dat niet vrouwelijk is of dat je dat als vrouw niet moet zeggen en dat het dan je carrièrekansen bedreigt. Zeg het maar gewoon, mag best.

Ja het is… Ik wil gewoon een paar leuke dingen doen, dat is het. Maar je mag gewoon zeggen. Ja is het gewoon… ja als dat ambitieus is, dan is het antwoord ja. Precies. En ik wil wel een aantal dingen bereiken ja. Ja. Maar, het lijkt wel af en toe, of dat het vies is om dat te zeggen. Ik ben, ik ben enorm ambitieus. Maar ook, nu ben ik wat ouder dus is het allemaal wat minder geworden begrijp je…

Ja maar ambitieus kan ook op korte termijn een aantal dingen zijn, het hoeft niet allemaal over de vijftig jaar te zijn.

Nee, maar ambitieus wil ook wel zeggen dat je constant jezelf tegen een bepaalde meetlat houdt en je wilt bewijzen.

Ja, maar dat heb ik niet. Ik heb me tegen niemand te bewijzen.

Ook niet voor jezelf?

Hoogstens naar mijn kinderen denk ik dan altijd. Kan ik verantwoorden wat ik gedaan heb…

Misschien moet je het dan wel rustiger aan doen als je…

Ja dat is het enige, die is af en toe discutabel. Ja. Ja. Maar aan de andere kant, hard werken is nooit slecht. Je geniet ervan. Ik geniet er enorm van en dat zien ze ook ja. Ja. Blijven genieten zou ik zeggen. Dat ga ik zeker doen. Dank je wel.

 

Dank je voor dit gesprek.

Leuk om hier te zijn.

Luister ook naar

Mitch Dubbeling directeur eigenaar OfficeGrip

#8 Mitch Dubbeling, directeur van IT-bedrijf OfficeGrip

Ondernemer Bob Kaptein in podcastserie De mens achter de ondernemer

#7 Bob Kaptein, directeur eigenaar van Maison Kelder

Ferry Schrijnewerkers Hogenhouck Podcastserie

#5 Ferry Schrijnewerkers – Directeur LOKO