Nieuws

Hogenhouck, BarentsKrans en PwC begeleiden Infotheek Group overnames

Infotheek Group, een Europese aanbieder van hardware- en software oplossingen, heeft Added Dimension en Global Hardware Solutions (GHS) overgenomen. Met de recente overnames versterkt de ICT dienstverlener uit Leiden zijn positie op de Europese markt.

Opgericht in 1991 en met een omzet van meer dan €300 miljoen, is Infotheek Group een van de grotere leveranciers van ICT-apparatuur in ons land en in Europa. Het bedrijf, dat is gevestigd in Leiden, levert onder meer hard- en software en gerelateerde diensten als Telecom, Printing, Onderhoud & Support en Enterprise Solutions. Infotheek positioneert zich als een Europese speler op het vlak van zowel nieuwe, refurbished als afgedankte (end-of-life) ICT-apparatuur. Naar eigen zeggen beschikt Infotheek Group over het grootste refurbishment-centrum van Europa. Bij Infotheek Group werken meer dan 600 professionals, verspreid over 21 vestigingen in 12 landen*.

Medio 2016 ontving Infotheek een kapitaalinjectie van Altor Equity Partners, waarmee het bedrijf zijn footprint in Europa de komende jaren verder wil gaan uitbreiden. In lijn met deze groeiambitie maakte Infotheek afgelopen week bekend twee bedrijven aan haar portfolio te hebben toegevoegd: het Britse Added Dimension en het Nederlands-Poolse Global Hardware Solutions.

170124-infotheek-1-1

Added Dimension geeft bedrijven al twintig jaar de gelegenheid de nieuwste apparatuur van grote A-merken uitgebreid te testen, alvorens deze aan te schaffen. Bij de Britse onderneming werken 23 medewerkers. Global Hardware Solutions (GHS) is een onafhankelijke reseller van refurbished netwerkapparatuur met kantoren in Nederland en Polen. GHS is gespecialiseerd in producten van Cisco, waar Infotheek sinds oktober ‘official partner’ van is. Ook bij GHS zijn 23 professionals werkzaam.

Met beide overnames versterkt Infotheek Group zijn positie op de Europese markt en versterkt het naar eigen zeggen ook zijn positie als “autoriteit in circulaire IT”. Stephan Derksen, director Strategy and M&A bij Infotheek Group licht de twee overnames toe: “Onze ambitie is om te groeien als Europese leider in circulaire IT en daar dragen deze twee overnames aan bij. Beide ondernemingen zijn sterk in het kopen en verkopen van ex-demo en gebruikte apparatuur en passen dus goed in onze strategie om over de gehele levensduur van het product, inclusief re-use, actief te zijn.”

Diverse adviesorganisaties, corporate finance bureaus en advocatenkantoren hebben de twee overnames door Infotheek Group begeleid, waaronder M&A bureau Hogenhouck, advocatenkantoor BarentsKrans en accountants- en advieskantoor PwC .

170124-infotheek-2

Infotheek Group | Added Dimension
Bij de overname van Added Dimension werd M&A Advisory verzorgd door Hogenhouck, een fusie- en overnamekantoor uit Den Haag. Het dealteam bestond uit Mark van Beusekom (samen met Rik Stikkelbroeck medeoprichter van het kantoor) en Freek Arnold. Legal Advisory ontving Infotheek van een team van professionals van advocatenkantoor BarentsKrans, bestaande uit: advocaten Rhamsey Croes, Annemiek Hogeterp en Elze van der Minne, notaris Robert-Jan Zwaan en kandidaat-notaris Lisanne Vissers.

Infotheek Group | Global Hardware Solutions
Ook bij de deal met Global Hardware Solutions werd voor fusie- en overnameadvies een beroep gedaan op Hogenhouck adviseurs Van Beusekom en Arnold, terwijl juridisch advies wederom werd ingewonnen bij Barentskrans (Croes, Hogeterp, Van der Minne, Zwaan en Vissers). Ook Niall Stive en Claudine Maeijer, werkzaam bij PwC Legal, adviseerden GHS bij de overname door Infotheek Group.

Voor Hogenhouck, dat afgelopen jaar een recordjaar kende, is het niet de eerste keer dat het Infotheek Group adviseert. In april 2016 begeleidde het M&A kantoor Infotheek Group bij de verkoop aan Altor Equity Partners, een private-equityhuis uit Zweden, met het nemen van een meerderheidsbelang in Infotheek. Eerder was Hogenhouck ook betrokken bij de Management Buy in van Infotheek CEO Jordy Kool, en bij de overnames door Infotheek van Condor IT, Nimble, Network2Day en in 2015 de overname van 4Launch.

* Infotheek heeft onder andere kantoren in Leiden, Barcelona, Mechelen, Ulm, Böblingen, Stockholm, Gothenburg, Vélizy en Milton Keynes.

Bron: Consultancy.nl

Interesse?

We willen je graag leren kennen.