Hogenhouck, een boutique M&A kantoor, realiseerde in 2016 haar voorlopig beste jaar sinds haar oprichting tien jaar geleden. Gedurende het voorgaande jaar was het kantoor betrokken bij achttien transacties. Consultancy.nl nam een half jaar na dato contact op met Hogenhouck voor tekst en uitleg én de ervaringen en verwachtingen voor 2017.

Hogenhouck, in 2007 opgericht door Managing Partners Rik Stikkelbroeck en Mark Van Beusekom, richt zich vooral op mid-market deals (enterprise value tussen de €10 en €50 miljoen) met onder meer een focus op de sectoren IT, industrie, food en staffing. 

De afgelopen tien jaar heeft Hogenhouck een sterke naam opgebouwd met nadruk in de Tech sector en in het bijzonder de IT markt. Het M&A kantoor telt vandaag de dag acht professionals, die opdrachtgevers helpen met een keur aan financiële diensten. Zo levert het bureau, dat gevestigd is in Den Haag, diensten op het snijvlak van Aankoop, Verkoop, Management Buy Out (MBO), Waardering, Management Buy In (MBI) en Financiering. Alle diensten staan daarbij in het teken van een transactie.

In gesprek met Consultancy.nl vertelde Stikkelbroeck vorig jaar oktober al dat 2016 het beste jaar was in de geschiedenis van het nog jonge bureau. “Wij hebben in 2016 uiteindelijk achttien (18) deals gesloten, iets waar wij bijzonder trots op zijn.”

Mark van Beusekom, Rik Stikkelbroeck, Freek Arnold, Allard van Velzen, Sanne Postma, Wessel van Wieringen

Transacties die sterk varieerden in omvang. In het oog springende transacties zoals de verkoop van het Europees actieve Infotheek Group (IT) aan Altor Equity Partners (een proces dat zij samen met haar internationale samenwerker EOC Partners, een internationale investment bank met locaties in de US en Europa) heeft begeleid, de acquisitie door Cornelis Vrolijk van Seafood Parlevliet (vis sector) en de verkoop van Hot ITem (IT) aan de Hoge Dennen (BI/IT) als enkele voorbeelden.

“Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij zowel de kleinere als de grote transacties met evenveel enthousiasme omarmen, uiteindelijk halen wij de voldoening uit het realiseren van transacties die voor beide partijen op de lange termijn gezond zijn, mooie transacties voor leuke opdrachtgevers.”

Doorvragend op de verwachting voor 2017 is Stikkelbroeck aanhoudend positief. “Het feit dat wij het eerste halfjaar een zevental transacties hebben mogen afronden laat een vergelijkbaar beeld met dat van vorig jaar zien. Er is vanuit zowel Private Equity en (internationale) strategen nog bijzonder veel appetite voor het doen van transacties. Een aantal sectoren (waaronder de ICT en Staffing) lijken daarin de boventoon te voeren. Wij zien daarbij duidelijk een aanhoudende druk op de multiples, geld dient te renderen en doet dat prima in het MKB+.” 

Over de verwachtingen na 2018/2019 valt minder te zeggen, stelt de medeoprichter. “Wij denken dat in een aantal sectoren, inzoomend bijvoorbeeld op de IT en dan specifiek de verticals hardware, software, managed services en managed hosting waarin wij veelvuldig actief zijn, de jaren 2017 en 2018 nog in het teken staan van consolidaties maar dat na 2018 die markt versneld zal afkoelen. Grote tickets gaan dan internationaal en de belangrijkste consolidaties zullen dan ongetwijfeld nationaal hebben plaatsgevonden.”

Transacties van Hogenhouck in H1 2017

Testimonials
Op het prikbord met testimonials van Hogenhouck prijken in 2017 een aantal opvallende transacties: de acquisitie van TrainMore (een landelijk opererende fitnessketen), de acquisities met Infotheek Group begin 2017 van het Britse Added Dimension en het Nederlandse GHS, in april gevolgd door de overname van branchegenoot Scholten Awater (goed voor circa €250 miljoen omzet).

 CEO van Infotheek Group Jordy Kool liet zich vorig jaar al kort ontvallen dat hij de doelstelling heeft om de omzet van Infotheek binnen een aantal jaren boven het miljard te tillen en daarbij de inzet van Hogenhouck ten zeerste waardeert. Maar ook de overnames van Van der Sat (waarin voormalig Fox IT topman Menno van der Marel als CEO is toegetreden) en de overname van Nedercare (IT in de Healthcare) door Gilde Equity Management, sprongen in het oog. 

Gevraagd naar de sleutel achter deze gezonde ontwikkelingen, zegt Stikkelbroeck: “Je dient eerlijk te zijn dat de markt op dit moment simpelweg mee zit, zowel in het corporate segment als onder MKB ondernemers.” Daarnaast ligt volgens hem een belangrijke rol weggelegd voor de aanpak van het bureau. “De loyaliteit van onze opdrachtgevers is gestoeld op de kwaliteit van onze dienstverlening. Door echte toegevoegde waarde te bieden, als trusted advisor op te treden en lange termijn relaties te prevaleren boven korte termijn successen, zijn wij sinds 2007 uitgegroeid tot een M&A boutique waar opdrachtgevers zich thuis voelen.”

Stikkelbroeck sluit af, “Het merendeel van onze opdrachtgevers is langjarig, circa 40% van onze opdrachten is terugkerend! Het grootste compliment in ons werk is de waardering die wij van onze relaties krijgen, dat geeft ons energie om mooie transacties te blijven realiseren.”

 

 

Bron: Consultancy.nl

Interesse?

We willen je graag leren kennen.