Private-equityhuis Altor uit Zweden staat op het punt de Leidse ICT-leverancier Infotheek International over te nemen. Dat blijkt uit een melding die beide bedrijven hebben gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt.

Infotheek wilde desgevraagd geen commentaar geven op de verkoop van het bedrijf, waarover het de mededingingsautoriteit heeft geïnformeerd.

Infotheek maakt de afgelopen jaren een snelle groei door. De leverancier van ICT-apparatuur brak in 2015 door de omzetgrens van €300 mln, mede dankzij de acquisitie van webwinkel 4Launch. Winstcijfers over 2015 zijn niet bekend. In 2014 boekte Infotheek een nettowinst van €10 mln, op een omzet van €223 mln.

Gebruikt
Bij het Leidse bedrijf werken nu circa vijfhonderd mensen. Infotheek heeft vestigingen in Nederland, Spanje, België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Italië, Bulgarije, Polen, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk. Bij de bekendmaking van de omzetcijfers verklaarde ceo Jordy Kool dat Infotheek in 2018 een omzet van €400 mln wil realiseren.

Infotheek levert naast nieuwe ook gebruikte hardware en software. Daarnaast biedt het diverse ICT-diensten aan. Van de omzet is 40% afkomstig uit de verkoop van gebruikte producten. Begin 2014 richtte de onderneming Flex IT Rent op, als onderdeel van verhuurder Infotheek Rent.

Pittige onderhandelingen
De ICT-leverancier kende roerige beginjaren. Infotheek werd in 1981 opgericht door Wim van Leenen, die zijn geesteskind in datzelfde decennium naar de effectenbeurs bracht. Begin jaren negentig belandde Infotheek in een faillissement, waarna Van Leenen een doorstart maakte.

Het bedrijf staat nu onder leiding van voormalig marinier Jordy Kool. Bij zijn komst werd hij medeaandeelhouder, waarvoor hij naar eigen zeggen ‘pittige onderhandelingen’ voerde met de familie Van Leenen. Volgens de laatst beschikbare gegevens uit de Kamer van Koophandel hebben vader Wim en zoon Duco van Leenen een meerderheidsbelang in handen. Daarnaast neemt een groep managers via certificaten van aandelen deel in de vennootschap.

Altor is een private-equityhuis dat via vier fondsen €5,8 mrd heeft uitstaan in veelal Scandinavische ondernemingen. Nederland is geen onbekend terrein voor de investeerder. Tot 2012 was Altor eigenaar van de Oostzaanse fabrikant van kippenslachtlijnen Meyn.

Bron: FD

Interesse?

We willen je graag leren kennen.